Военни вертолети и сухопътно формирование от Гърция се придвижват към „Ново село“ като част от Joint Training

Американски военни на действащия полигон "Ново село" по време на учение, 2023 г.

Съвместна българо-американска подготовка Joint Training се провежда на учебния полигон „Ново село“, съобщиха от Министерството на отбраната. От там припомниха, че тя се провежда от януари до юни т.г. в рамките на планираните през 2021 г. учения на Българската армия в страната и чужбина.

Като част от нея военни вертолети ще изпълняват полети от Румъния към учебен полигон „Ново село“ и обратно.

Вчера и днес – 23 март към полигона „Ново село“ от Гърция се придвижва и автоколона, с която ще бъдат транспортирани личен състав и военна техника, информираха още от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО). Придвижването е във връзка с участието на формирование от Сухопътните войски на САЩ в съвместната българо-американска подготовка. 

В Joint Training участват сили и средства от МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Формированията от Сухопътните войски на САЩ в Европа участват в нея на ротационен принцип. Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат, се казва в съобщението.

Снимка: БГНЕС