16.2 C
Сливен
петък, 22 септември 2023
- Рекламирай тук -
начало Регион Вoeнна прoкуратура-Сливен oбяви, че черната кутия на падналия при Безмер СУ-25 е...

Вoeнна прoкуратура-Сливен oбяви, че черната кутия на падналия при Безмер СУ-25 е oткрита

Черната кутия на разбилия се СУ-25 е намерена и днес ще бъде свалена и иззета. Това съобщи пред NOVA военно-окръжният прокурор на Сливен полк. Христо Тинев.

Инцидентът с военен пилот на самолет СУ-25 стана в района на авиобаза „Безмер“ до Ямбол вчера при тренировъчен полет. Бившият командир на авиобаза Безмер полковник Пейо Дончев е губи управление по време на кацане, вследствие на което катапултира и самолетът се разбива. Изтребителят е избухнал в пламъци и е изгорял напълно. Пилотът е откаран във ВМА Сливен контактен, а малко по-късно е  транспортиран със самолет „Спартан“ във Военномедицинска академия в София.

Полк. Христо Тинев коментира, че се очаква днес пилотът да бъде разпитан подробно, тъй като вчера с него е направена само беседа.

„Беше в такова състояние, че обясненията му бяха несвързани, защото беше на системи. Не можеше да бъде абсолютно конкретен“, поясни прокурорът.

По думите на Тинев е рано да бъде казана каквато и да е била версия за инцидента.

„В такива случаи са техническа неизправност, грешка на пилота или друго непредвидено обстоятелство“, допълни той. Извършва се допълнителен оглед на мястото на инцидента.

Пo-ранo на брифинг в авиобаза Безмер служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че в момента всички самолети са приземени и няма да се лети, докато не се уточни причината за възникналия инцидент.