Водач отнесе глоба за превишена скорост в Сливенско

През празничните дни от 28 декември до 4 януари на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операция по установяване нарушения, влияещи пряко на пътния травматизъм и осигуряващи безопасността на движението.

За една седмица  екипи на Пътна полиция и районните управления в Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица са проверили 2158 превозни средства и 2320 лица. Със стационарни и мобилни технически средства за контрол на скоростта са засечени  459 нарушения. Най-високата скорост е установена на 29 декември в района на км.377 на главен път І-6, в посока град Твърдица. В 15,16 часа е заснет лек автомобил „Мерцедес”, който се е движил със скорост 118 км.ч. над разрешената в извън населено място, където ограничението е 90 км.ч.. Издаден е електронен фиш. Глобата, предвидена в Закона за движение по пътищата за това нарушение е 1250 лева.

За посочения период са установени 8 водачи, употребили алкохол, като 4 от тях са с показатели на техническото средство над 1,2 промила.  Най-високата стойност е 2,07 промила. Установени са двама водачи, употребили наркотични вещества. По случаите са започнати бързи производства.

С цел намаляване броя на пътните произшествия с пешеходци на територията на ОДМВР-Сливен стартира специализирана операция, която ще продължи от 19,00 часа днес до 13 януари. Ще се осъществява контрол в района на кръстовища, главни улици и булеварди в общинските центрове.

Ще се следи пешеходците да пресичат на определените за това места. Часовете рано сутрин и на здрачаване са най-опасни, тогава пешеходците не са толкова видими за водачите на МПС. Тъмните дрехи и невниманието допълнително създават предпоставки за възникване на инциденти.

За пешеходците е препоръчително да използват светлоотразителни елемент, закрепен за връхната дреха или ръчния багаж, да пресичат на осветени участъци от пътя, да бъдат внимателни и да не бързат да пресичат пътното платно, докато не се уверят, че е безопасно.

Водачите на МПС да бъдат внимателни при приближаване към пешеходна пътека, да се преминава бавно и предпазливо покрай спирките на градския транспорт, да се спазва ограничението на скоростта при движение в населени места, да се движат с повишено внимание и  очакване внезапни действия на възрастни пешеходци и деца.

По разпореждане на директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков всички технически средства за контрол ще са в експлоатация и ще следят за спазване на скоростните режими в участъците с повишена концентрация на пътни произшествия и през месец януари. Ще се акцентира на контрола извън населени места, където обикновено водачите не очакват техническо средство. Контрол по безопасност на движението ще се осъществява и в малките населени места и по общинските пътища.  Ще се следи за опасно поведение при шофиране-рисковано изпреварване, движение в насрещното платно, неспазване на предимство, употреба на алкохол и упойващи вещества.