Внимавайте с динята, ако страдате от тези проблеми

Здрави хора могат да консумират диня без ограничение, но все пак здравословните съвети на лекарите гласят, че с нищо на този свят не трябва да се прекалява – дори и с динята. Това съветва урологът от Волгоградския регионален уронефрологичен център в Москва Роман Шулгин, предаде ТАСС.

Препоръката му е здрав човек да хапва между 500 грама и килограм диня на ден, ако лакомникът има здрави бъбреци. Ако, обаче, страда от бъбречна недостатъчност, то с вкусния плод изобщо не трябва да се прекалява и дори приемът му трябва да бъде максимално ограничен.

„При бъбречна недостатъчност бъбреците не могат да отделят достатъчно вода, което води до хипертония и оток“, предупреждава лекарят.
Специалистът напомня още, че динята съдържа множество прости въглехидрати, които причиняват огромна тежест и затрудняват работата на панкреаса.
В допълнение, това зрънце има холеретични свойства, а повишената секреция на жлъчка стимулира панкреаса, принуждавайки го да произвежда повече храносмилателни ензими. В резултат на това човек с хронично възпаление на жлъчката може да получи рецидив на заболяването.