ВМРО иска проверка на всички НПО-та, които работят в гетата

ВМРО иска от прокуратурата проверка на всички НПО-та, които работят в циганските гета, а всъщност маргинализират. Войводите приветстват похода на МВР и прокуратурата срещу битова престъпност, но подчертават, че тя трябва да бъде изкоренена и като етническа, а извършителите на такъв вид престъпления трябва да усетят цялата строгост на закона, за да няма рецидив.

Именно поради това наше убеждение категорично подкрепяме действията на прокуратурата и МВР за преодоляване на този дълбок проблем в държавата, заявяват от партията.

Позицията си ВМРО изказват по повод побой над семейство във Видин от група мъже с бухали в центъра на града , а вчера имаше две спецакции срещу битовата престъпност в София и Плевенско.

От ВМРО припомнят, че този случай не е единичен, но искат да бъде разследвана и работата на всички НПО-та, които работят с грантове, и би трябвало да приобщават ромите към българското общество. От ВМРО посочват, че и при вземането на противоепидемични мерки имаше бунтове в София и Ямбол, но не и в Банско и подозират подклаждане на недоволството именно от „разни правозащитници“.

„В гетата в София и Ямбол избухнаха бунтове, бяха нападани полицаи и разни правозащитници веднага заговориха за етнизиране на епидемията, че и за манипулиране на резултатите от тестовете. Някои дори поискаха закриване на ВМРО, защото сме дръзнали да предвидим това, което реално се случи – бум на заразени в десетки гета. Само че тези заразени, за разлика от хората в Банско, демонстративно отхвърлиха противоепидемичните мерки, които държавата наложи на всички“, добавят от партията.