Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия

Руският президент Владимир Путин отправи обръщение към руснаците. В него той обяви частична мобилизация на населението.

За да защитим нашата родина, нейния суверенитет и териториална цялост, да осигурим сигурността на нашия народ и на хората в освободените територии, считам за необходимо да подкрепя предложението на Министерството на отбраната и на Генералния щаб за провеждане на частична мобилизация в Руската федерация. Mобилизираните лица, участващи в спецоперацията, ще получат възнаграждения и статут на военнослужещи, служещи по договор, изтъкна руският лидер. Частичната мобилизация започва на 21 септември, отбелязва Путин.

След началото на специалната операция, включително на преговорите в Истанбул, Киев реагира положително на предложенията на Русия, но Западът не хареса мира и Украйна получи директно нареждане да наруши споразуменията, каза още руският президент.

Тези, които се опитват да ни изнудват с ядрени оръжия, трябва да знаят, че розата на ветрове може да се обърне в тяхната посока, предупреди Путин.

По думите му Западът е показал, че целта му е да унищожи Русия и че се е опитал да превърне народа на Украйна в пушечно месо.

Той смята, че е започнал ядрен шантаж, обяснявайки, че Западът не само поддържа обстрела по АЕЦ в Украйна, но и говори, че западни политици се изказват за възможността срещу Русия да се употреби ядрено оръжие.

На тези, които правят подобни изказвания, искам да напомня, че ние също разполагаме с всякакви оръжия за поразяване, които са по-съвременни от тези на страните от НАТО. И при заплаха за нашата страна и за защита на Русия, ние безусловно ще използваме всички средства, с които разполагаме. Това не е блъф, допълни Путин.


Във вторник Държавната дума на Русия, долната камара на парламента, прие закон, който включва в руския наказателен кодекс понятията „мобилизация“, „военно положение“, „военно време“, а също така наказания за дезертьорство и доброволно предаване в плен.

Руският президент в момента прави телевизионно обръщение към нацията по повод организираните референдуми за присъединяване към Русия на Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон.

Руските окупатори са обявили референдуми от 23 до 27 септември в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област.