Витанов: Професионалните перачи на пари са създали подземна финансова система, за да подкопават европейските икономики

Корупцията струва на Европейския съюз до 6,3% от брутния вътрешен продукт, което означава милиарди евро всяка година. Това написа Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, в официалната си страница във Фейсбук.
Според Витанов професионалните перачи на пари са създали паралелна подземна финансова система и използват всякакви средства, за да проникнат и подкопават европейските икономики и общества.
В поста се казва още, че нещата изглеждат добре на хартия, но в действителност можем да видим със собствените си очи, че парите са пропилени.
Ето и какво гласи целият пост: 
„#Kорупцията струва на Европейския съюз до 6,3% от брутния вътрешен продукт, което означава милиарди евро всяка година. Мащабът и сложността на дейностите по изпиране на пари в #ЕС досега бяха подценявани. Професионалните перачи на пари са създали паралелна подземна финансова система и използват всякакви средства, за да проникнат и подкопават европейските икономики и общества.
Това казах вчера по време на дебата „Финансови престъпления и корупция – защита на финансовия интерес на Европейския съюз“ в Брюксел в рамките на Съвместната група за парламентарен контрол на #Европол.
Много често на хартия нещата изглеждат добре, документите са изрядни, административно всички процедури са спазени. В действителност обаче можем да видим със собствените си очи, че парите са пропилени. Възлагането на договори при обществените поръчки е опорочено и това е най-тревожният пример за корупция.
Корупцията не може да бъде само национален проблем в рамките на Европейския съюз, като се има предвид колко свързани са нашите икономики.
Затова по време на дебата попитах какви действия предприема Европол, за да се справи с този сериозен проблем. И как можем ние, като законодатели, да помогнем на службата да свърши по-добре своята работа съвместно с Европейската прокуратура.“