ВиК дружествата искат до 127% поскъпване на водата

От 11% до 127% скок на водата за 5 години искат 21 ВиК дружества в провинцията, представили своите бизнес планове за периода в КЕВР, съобщи „Монитор“.

Най-голямото поскъпване е планирано от водното дружество в Сливен. В случай на одобряване на искането от регулатора абонатите там след петилетка ще трябва да плащат по цели 5,40 лв./куб. м за ВиК услугата срещу 2,377 сега.

Най-скромното увеличение е поискано от оператора в Ловеч, където потребителите след петилетка ще плащат по 3,50 лв./куб. м. Днешната цена за района е 3,152 лв./куб. м.

От въпросните двайсетина водни дружества освен сливенското цени 5 лв. и нагоре с ДДС за кубик за 2026 г. са заявили още шест оператора. Рекордът принадлежи на ВиК Шумен с 6,47 лв./куб. м за след пет години при сегашните 3,426 лв./куб. м. В четвъртък стана известно пък, че общинският съвет в града е отхвърлил инвестиционния план на дружеството за периода, предвиждащ поскъпване от почти 89 на сто. Това обаче според енергийния експерт Цветанка Илиева не означава, че регулаторът няма да одобри исканото поскъпване. За „Монитор“ тя съобщи още, че най-голямото дружество у нас „Софийска вода“ още не е представило своя план. „Причината е, че концесионерът е обжалвал в съда решението на КЕВР за показателите за качество. Без внесен план е и дружеството в Добрич“, поясни тя.

Петарка с ДДС би струвала водата след 5 години за абонатите в Монтана при сегашни 3,115 лв., като скокът ще е с над 60%. На второ място по планирана висока цена с 5,79 лв./куб. м за 2026 г. е операторът в Разград. Във фактурите сега абонатите в административния център на Лудогорието за ВиК услугата се начислява по 3,632 лв./куб. м, или скок от почти 60 на сто. По-нататък в листата на рекордните планирани цени е Силистра, където сегашната цена е 3,468 лв./куб. м, планираната за след пет години е 5,57 лв./куб. м, или с 59,55% нагоре.

Подобно поскъпване от над 60 на сто е записано в инвестиционния план на оператора във Варна. Така абонатите в морската ни столица, които в момента плащат по 3,251 лв./куб. м, в средата на десетилетието ще дават за кубик по цели 5,22 лв. За доста по-голям скок от 83,56% са се наточили от ВиК дружеството в Бургас, където е поискана крайна цена на услугата от 5,07 лв./куб. м при сегашните 2,761 лв. На другия край на България във Видин се кроят подобни планове за 5-годишен ръст от над 83%. В един от най-бедните краища на страната сега ВиК услугата струва по 2,738 лв./куб. м, а за след 5 години се иска цената да скочи до 5,01 лв.

Близо до границата от 5 лв. е поискана цена от 4,98 лв./куб. м за края на инвестиционния период в Ямбол. Сега на абонатите на дружеството се фактурират по 2,657 лв./куб. м с ДДС. Най-ниска цена след 5 години се очаква да бъде начислявана в Пловдив – 3,61 лв./куб. м, която обаче е с 61,41% повече от сегашните 2,237 лв. с ДДС.

През седмицата в парламента депутати поискаха КЕВР да отложи одобряването на инвестиционните планове на ВиК дружествата, с които се иска поскъпване на водата.