Видеоклип „Ваксинирай се! Бъди отговорен!“ изработиха МУ – Варна и РЗИ – Сливен

Видеоклип за ползата от ваксините бе изготвен от Медицинския университет във Варна и Регионалната здравна инспекция, съобщиха от областната администрация в Сливен.

„Силно вярвам,  че  всеки трябва да бъде надеждно осведомен от специалисти, за да може да вземе информирано решение.  Бих се радвал, ако работодателите и ръководителите на администрации публикуват на страниците си в интернет изготвения видеоклип. Сега е моментът да се предпазим с ваксините и да ограничим риска от нова вълна на епидемията“, коментира областният управител на Сливен Минчо Афузов.

Областната администрация в Сливен ще окаже пълно съдействие за разпространението на видеоматериала, за да може информацията за имунизационния процес, ползата от ваксините и местата, където можем да се ваксинираме, да достигне до повече хора.

Във видеоклипа студентки от сливенския филиал на МУ-Варна разказват от първо лице за мотивацията да се ваксинират, за преболедувалите техни близки, за колебанията и страховете. Представена е дейността на ваксинационните центрове в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, МБАЛ „Хаджи Димитър“ и мобилния екип на РЗИ.  

Светът е засегнат от огромна по размери пандемия, която се отрази не само върху здравето, но и върху всички сфери на живота на хората – промени ежедневието, ограничи социалното общуване, рефлектира върху икономиката.  „Ваксинирането е възможността ни да се окажем предпазени – ако не съвсем от заразяване, защото всяка ваксина има определен процент, в който предпазва от заразяване, то поне от тежко протичане на заболяването. И ако успеем да постигнем това,  също е голяма крачка, защото в рамките на пандемията у нас са загинали над 18 000 човека“, заявява д-р Калева, директор „Надзор на заразните болести“ в РЗИ, специалист по инфекциозни болести и по епидемиология. Ваксинирането е верният път, то е необходимо, за да продължим живота си спокойно, завършва видеоклипът.