Ветеринар: Не давайте успокоителни на домашните любимци заради фойерверките

Опашки за медикаменти се извиха пред ветеринарните аптеки в навечерието на Нова година. Оказва се, че стопани дават на домашните си любимци хапчета и чайове за успокоение заради предстоящия тази вечер „дъжд“ от фойерверки.

Според експерти обаче това по-скоро би навредило на животните, отколкото да им помогне в новогодишната вечер. Ветеринарният лекар д-р Траян Пенушлиев препоръча на хората да избягват подобни действия, пише „Монитор“.

„Спрете, защото и това е вредно, ако медикаментите не са предписани от лекар и не се дават в контролирана среда. На здравето на домашните ни любимци могат да навредят дори ментата с глог и валериан, както и различните успокоителни чайове”, категоричен бе специалистът, като допълни, че ако все пак сте решили да дадете на кучето си определен тип медикаменти, то трябва да започнете още през ноември, за да установите кои препарати ще му подействат най-добре.

Влогърът Иван Пасков пък посъветва гражданите да разхождат любимците си в светлата част на деня, а ако все пак решим да ги изведем вечерта, то задължително трябва да използваме повод, тъй като съществува риск да се подплашат от някоя пиратка и да побегнат към улицата. В случай че собствениците на домашните животни са наясно, че любимците им лесно се плащат от фойерверки, е препоръчително те да останат у дома с тях вечерта и да не им пречат, ако се опитат да се скрият някъде по време на канонадата.