Веселин Вълчев бе гост на ППМГ „Добри Чинтулов“ за 144-ия й рожден ден

С нови лаборатории по химия и биология, учебна зала с 30 компютърни конфигурации, нова пожарогасителна система в стария корпус, електронен звънец  и нов сайт, с осъвременена визия, посрещна своя празник ППМГ „Добри Чинтулов“ в Сливен. На 22 март всички гости на училището  получиха на входа малки свитъци с вписани в тях Чинтулови строфи. През т.г. гимназията чества 144 години от създаването си и 200 години от рождението на учителя и поета, чиито стихотворения и песни се знаят от поколения българи.

Преди разходката в новия STEM център с модерните лаборатории по химия и биология, директорката Мариана Милева съобщи, че ремонтите на стойност близо 314 хил.лева са извършени с финансиране по програма на МОН. Повече от половината бюджет, подчерта тя, е вложен в оборудването на лабораториите – апаратура за изследвания, анализи, опити, дигитални средства и друга техника, които да развиват знанията на учениците. „За да има нашето утре, трябва да има нашето днес. А то е свързано с достиженията в областта на технологиите“, заяви на откриването областният управител Веселин Вълчев. ППМГ „Добри Чинтулов“ е емблема за развитието на образованието, каза той и допълни, че благодарение на отличната подготовка, възпитаници на училището са постигнали високи върхове в различни професионални и обществени сфери.  Поздравления за празника бяха поднесени и от кмета на община Сливен Стефан Радев, както и от началника на РУО Кристияна Станкова. Гости бяха още председателят на общинския съвет в Сливен Димитър Митев, ст.експертът в РУО Илонка Толева.

Областният управител, кметът и председателят на общинския съвет връчиха грамоти на учениците, които са се представили отлично на национални олимпиади през тази година: Жора Нерсисян, Раян Камаринчев, Ния Господинова, Мария Къчева, Златомир Желев, Грациела Златанова, Мириам Господинова, Ивона Кунева, Ралица Колева.

В празничния ден гимназисти от 10 клас демонстрираха пред седмокласниците възможностите на новата лаборатория по химия. Вече е направен и достъпен и специализиран училищен сайт по химия https://ppmgchemestry.wordpress.com/stem/?fbclid=IwAR3-8MA3sO6tYa3zAt6opfAcfhsbOU0KeKIt9Cbjund8QuRwUxCPy2pZDsg. След двегодишно прекъсване заради пандемията, отново се състоя традиционното състезание „Клуб на знаещите“ на учениците с профил „природни науки“. По-късно гимназисти и учители посетиха къщата-музей на Добри Чинтулов, бяха поднесени и цветя пред паметника му.

Наесен ще се проведат тържествата послучай 200-годишнината от рождението на Чинтулов. Ученици са изготвили дипляна, свързана с годишнината.