Веселин Марешки: Имаме реални мерки за по-високи доходи на българите

Програмата на патриотите от ВОЛЯ и НФСБ залага на прагматизъм и кратки срокове.

В потока от предизборни обещания с лаконичност и яснота се откроява програмата на Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ, подкрепена от българските земеделци, християндемократите, социалдемократите, радикалите. Те представят пред избирателите няколко конкретни работещи предложения.

На първо място това са безплатни лекарства за пенсионери над 65г. и за учениците до 18 г. Изрично е споменато условието децата да ходят на училище.  Тази мярка всъщност постига не само повишаване на доходите на възрастните хора, но и още две важни цели- обхващането на повече деца в учебните заведения и значително подпомагане на семействата. Повече от 69% от българите подкрепят тази точка от програмата, сочи анкета в социалните мрежи, проведена от коалицията.

Патриотите от ВОЛЯ и НФСБ планират увеличение на всички пенсии с минимум 200 лева.  Мотивът за подобна политика е фактът, че у нас милион и 200 000 души получават минимална пенсия, която от началото на годината е 300 лева – сума, която изглежда не само крайно недостатъчна, а направо обидна  за един възрастен човек.  С напредването на годините хората имат нужда от скъпи лекарства,  а често и от специални грижи  –  разходи, които няма как бъдат покрити при сегашното им положение. Мярката, приета в самия край на мандата на 44-то Народно събрание, не промени съществено битието на българските  пенсионери.

Друг приоритет е изграждането в цялата страна на верига от държавни бензиностанции със справедливи цени. Това е идея на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки, който през целия мандат убеждаваше и депутатите, и обществото ни, че това ще е огромно облекчение, глътка въздух не само за семейните бюджети, но и за българската икономика.  Парламентът прие предложението на ВОЛЯ, но то засега стои само на хартия. По-високите цени на горивата винаги са водели до рязко поскъпване на всички стоки и услуги. Ако идеята бъде осъществена, ефектът от   държавните бензиностанции може да се равнява на милиарди лева инвестиции  в икономиката ни. „Цените могат и трябва да са под 2 лева. В историята няма стойност на петрола, която определя цена на дребно над 2 лева. Камо ли 2,60 лв. Никой в България няма да види цена на гориво започваща с „2“, ако Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ е част от следващото управление”, казва Марешки.

Преодоляването на демографската криза също е сред приоритетите в програмата на Патриотичната коалиция. Тя предвижда държавна помощ за деца на пълнолетни и образовани родители – 2000 лв. при раждането на първо дете, 5 000 лв. за второ и  10 000 лв. за трето дете.  Тази мярка ще важи за родители над 18 г. с минимум средно образование. Патриотите от ВОЛЯ и НФСБ ще въведат само един унифициран учебник по всеки предмет, както и безплатни униформи  и помагала за учениците. Детските надбавки трябва да бъдат увеличени и да са за всички деца, независимо от доходите на техните родители, категорични са и от двете партии.

Навременната адекватна подкрепа за малкия и среден бизнес е друг приоритет в програмата на Патриотичната коалиция. „Бизнесът е поставен на колене да се моли за помощ в тази тежка криза. Затрупан е с бюрокрация, прави нови разходи за консултанти, които да попълват документите. После предприемачите чакат с месеци да получат нещо. Ние ще въведем тотално различен подход – в НАП се съдържа цялата информация за фирмите. С едно кликване на компютъра държавата може да установи коя компания какви загуби има заради локдауна и от каква помощ се нуждае. Институциите първи трябва да търсят фирмите и да ги подкрепят. Не обратното”, категоричен е Веселин Марешки.

Патриотичната коалиция бързо печели симпатизанти с острата си реакция срещу т.нар.джендър-идеология. Марешки неведнъж  критикува опитите на всякакви НПО-та да налагат безумни внушения сред подрастващите. Той е категоричен, че децата имат майка и баща, а не Родител 1 и Родител 2, че бракът е между мъж и жена. Веселин Марешки многократно е изразявал позицията си против това българчетата  да бъдат принуждавани сами да определят дали са момченца или момиченца или нещо друго. По думите му, това противоречи не само на здравия разум, но и на нашите ценности като общество. Ще припомним, че в началото на годината след бурната реакция на депутатите от ВОЛЯ, в 900 училища беше спряна анкета с въпроси за пола на децата, съдържащ не два, а четири възможни отговора.

Патриотите от ВОЛЯ и НФСБ настояват неграмотните да нямат право да гласуват. „Не е справедливо тези, които не могат да пишат, камо ли да прочетат бюлетината, да определят бъдещето на образованите и на цяла България” казва Марешки. Не е тайна, че именно неграмотните генерират т.нар. платен вот. „Бъдещето на децата ни и на родината ни не струва 50 лева”, казват от коалицията. В предложението има силна логика, защото, например, основното образование е задължително условие за записване в шофьорски курс. А да определяш живота на милиони граждани, няма дори и  такова минимално изискване.

Патриотичната коалиция излезе и с разумни предложения за решаване на проблемите с недостига на ваксини. „България може да произвежда ваксини по чужд патент”, заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки и подчерта, че страната ни има нужния капацитет да го направи. Той изпрати до премиера Борисов писмо с две належащи мерки, за да има ваксини за всички българи в кратък срок – да се направи регистър кои ваксини, налични по света, но нерегистрирани в ЕС, са желани от българите. Да се направят спешни поръчки и доставки, за да стигнат бързо до хората. „Ваксините са безплатни и най-вече доброволни. Държавата е длъжна да осигури всички възможни, щом хората искат”, каза още Марешки. Той е на мнение, че в тази тежка ситуация най-важни са здравето и животът на българите. „Ако лидерите в Брюксел не се справят, ние сме длъжни сами да се справяме и да спасим народа  и икономиката си както намерим за добре”, категоричен е Марешки.

Според последните социологически проучвания,  Патриотичната коалиция е сред най-динамично развиващите се формации на тези избори и доверието в нея бързо расте с реален шанс да е трета политическа сила. Оказа се, че сборът от рейтингите на двете основни партии –ВОЛЯ и НФСБ, е много по-голям от очакваното.

Тяхната програма е кратка,  но дава убедителен отговор на най-големите настоящи проблеми  – бедност, икономическа криза, ниски доходи, липса на качествено здравеопазване,  западнало образование, ниска раждаемост. Ясно е, че предложените рационални и прагматични решения се подкрепят от значителна част от българските граждани, защото това е и техният дневен ред.