Великденски концерт със сакрална музика на Сливенския симфоничен оркестър на 20 април

Концерт със сакрална музика от Вивалди е подготвил за Великден Сливенският симфоничен оркестър. Той ще се състои на 20 април от 18.30 ч. в зала „Сливен“. Празничният концерт ще премине под вещото ръководство на най-големия специалист по темата в света – диригентът Франческо Фанна. За събитието са поканени от София и невероятните професионалисти от вокален камерен ансамбъл GLI ACCORDATI с ръководител Драгомир Йосифов. Сливенската публика ще се наслади и на богатия тъмен глас на солистката, контраалтът Кандида Гуида.

За първи път в България, ще бъде изпълнено едно от най-значимите сакрални произведения на Антонио Вивалди – Dixit Dominus RV595 (Господ каза [на моя Господ]), с текста на латинската версия на Псалм 110. Музиката е написана за петима солисти, хор и оркестър и е структурирана в единадесет части – осем псалмови стиха и три славословия.

В програмата на концерта е включено и друго произведение, свързано с тематиката за Възкресение Христово. „Стабат матер“ (на латински: Stabat Mater) е християнски химн от 13 век. Това е най-силната средновековна латинска поема, разкриваща страданията на Майката Христова. Утвърждава се като едно от най-важните канонически последования (секвенции), при богослужението в западната църква.

Въпреки че играе съществена роля в богослужението, днес „Стабат матер“ се споменава най-вече във връзка с музикалните произведения, написани по този текст. Много композитори като Джовани Пиерлуиджи да Палестрина, Джовани Батиста Перголези, Антонио Вивалди, Джоакино Росини, Антонин Дворжак, Джузепе Верди и др., са написали музика по поемата. Посланието на това произведение е свързано с дните от Страстната седмица, посветени на Христовото страдание. В превод „Стабат Матер“ означава страдаща майка. Това ни връща към темите за състраданието и човечността, които са смисълът на нашето пребиваване на тази земя.

„Стабат матер“ за соло контраалт и оркестър, RV 621, във Фа минор, е композиция от Вивалди и е структурирана в девет части. Премиерата й е в Бреша през 1712 г. Диригентът Франческо Фанна е председател на Италианския институт „Антонио Вивалди“ във Венеция, основан от неговия баща Антонио Фанна през 1947 г. и присъединен към Фондация „Джорджо Чини“ през 1978 г.

В него се съхраняват копия от ръкописите на цялата музика композирана от Вивалди, както и съвременни издания на същата, монографични есета и обширна аудио и видео документация, на разположение на учените и изследователите за консултация.

Билети за Великденския концерт на симфоничния оркестър, вече се продават онлайн на epaygo.bg, в офис мрежата на EasyPay, както и на касата на зала „Сливен“ – от 10-13 ч. и 15-17 ч.