Вдигат заплатите на надзиратели и охранители с 300 лв.

Заплатите на всички служители в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“(ГДИН) и в Главна дирекция „Охрана”(ГДО) ще бъдат увеличени с по 300 лева.

Това обяви правосъдният министър Надежда Йорданова при посещението си в затвора във Враца и поясни, че вчера Министерският съвет е приел постановлението за увеличение на възнагражденията на служителите в двете дирекции. По думите ѝ то е станало възможно благодарение на реорганизиране и оптимизиране на дейността в ГДИН и ГО.

„Очакваме в следващите дни да приключим изчисленията за всеки един служител, така че този месец колегите да получат своите увеличения. Планираме всеки един служител да получи твърда сума, а не процентно увеличение, защото така служителите с по-ниски заплати ще получат по-малко увеличение. По предварителни разчети сумата ще е по 300 лв. на човек“, обясни министър Йорданова.

До решението се стигна след дълги преговори със синдикатите на служителите в затворите и протести. Наскоро Надежда Йорданова обяви след среща с финансовия министър Асен Василев, че има заделени пари за увеличение на заплатите, но срещу тях трябва да бъдат предложени амбициозни реформи. От Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) обаче реагираха преди дни, че реформата не трябва да се изразява постоянно в натиск за съкращения и икономии.