Вдигат пенсиите на военни и полицаи

Пенсиите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 години, ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат от 1 септември 2021. Тази промяна ще предложи ГЕРБ в Кодекса за социално осигуряване между първо и второ четене на Закона за Държавното обществено осигуряване. Изчислението на намалението на първата пенсия е за хората, които ще получават и втора от частните фондове.

„Първите пенсионери от универсалния пенсионен фонд се очаква да се пенсионират през септември 2021 г. В тази връзка с оглед осигуряване възможност за отпускане на пенсиите от ДОО с намаление с т. нар. коефициент на редукция определени по новите правила“,  обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ, цитирана от „24 часа“.

Иначе депутатите от бюджетна и социална комисия приеха на първо четене Закона за Държавното обществено осигуряване.

Заради по-ранното си пенсиониране военни и полицаи с осигуровки в частните фондове вече получават пенсия от държавата, но намалена с 20%. Втора пенсия обаче ще получат, след като навършат нормалната пенсионна възраст. Новата формула за намаление на държавната пенсия да включва като фактори 12-процентната осигуровка от държавата и годините без вноски в частните фондове, предлага правителството. Тя би трябвало да дава около 9% намаление на пенсията от НОИ. Пенсиите на военни и полицаи ще бъдат преизчислени по нея и така ще се увеличат. Пенсионираните униформени получават и още веднъж правото да прехвърлят парите си от частните фондове в НОИ и така държавната им пенсия да не бъде намалявана въобще. Те вече имаха такъв срок до края на 2016 г.

Според данните към този момент над 20 хил. пенсионери от системата на МВР и на отбраната са върнали парите си обратно в държавния институт.

БСП и ДПС гласуваха против бюджета на ДОО за догодина

С гласовете на депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в парламентарните комисии по бюджет и финанси и по социалната политика беше приет на първо четене проектобюджетът на държавното обществено осигуряване за следващата година. БСП и ДПС гласуваха против.

От името на правителството заместник социалният министър Зорница Русинова обяви, че предлаганият бюджет на НОИ има основна цел да защити доходите на осигурените и на пенсионерите в условията на тежка икономическа несигурност и да не натовари бизнеса, докато той се възстановява:

„Изпълнението на ангажиментите към възрастните хора стои в сърцевината на заложената в проектобюджета амбициозна програма по разходи. През 2021 г. те се увеличават с близо 1,386 млрд. лв. или 10,3 на сто. Почти изцяло увеличението се дължи на мерките, свързани с увеличението на пенсиите“.

Тя посочи, че затова не е предвидено увеличение на осигурителните вноски, запазва се размерът на максималния осигурителен доход. Отразени са поетите в управленската програма на правителството ангажименти за по-висока минимална работна заплата и за по-висок минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се. В резултат общият размер на приходите нараства с близо 744 млн. лева, като в сравнение с 2020 година се очаква ръст на приходите с близо 9,6 процента.

Увеличението на разходите се дължи на мерките за пенсиите, сред които заложеното увеличение от 1 януари 2021 г. на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 250 лева на 300 лева месечно (увеличение с 20 на сто). От 1 януари 2021 г. максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1200 лев на 1440 лв. (увеличение с 20 на сто) .

Предвижда се от 1 юли 2021 г. пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2020 г., да се осъвременяват с 5 процента.

През първите три месеца на 2021 г. е предвидено да продължи изплащането на допълнителни суми към пенсиите на всички пенсионери в размер на 50 лв.

В проектобюджета е заложено минималният дневен размер на обезщетението за безработица да е 12 лв., а максималният дневен размер да се запази в размер на 74,29 лв.. Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст – 380 лв.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 лв. на 650 лв.; Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – 420 лв.; Запазва се максималният осигурителен доход за всички осигурени на 3 000 лв.; 300 милиона лева са предвидени за мярката 60/40.

Русева обясни, че се засилва и контролът, за да се пресекат измамите с пенсиите и болничните. В законопроекта е предвидена глоба до 5000 лв., ако човек е получил пари от държавата с фалшиви документи. Освен това се предлага и промяна в Наказателния кодекс, за да може да може такова лице да се наказва с от 2 до 8 години лишаване от свобода.

Калин Поповски от „Обединени патриоти“ каза, че групата подкрепя бюджета, като, по думите му основната разлика с бюджета от миналата година е по-големия трансфер от националния бюджет, което се прави с цел да се подпомогнат хората с най-ниски доходи в пандемията.

Весела Лечева от БСП каза, че групата няма да подкрепи бюджета, защото принципите на осигурителната система се опорочават със заложените мерки и се буди недоверие у гражданите да участват в нея. Увеличението на пенсиите е несправедливо и не решава проблема между старите и новите пенсии, смятат от БСП.

БСП ще внесе между първо и второ четене на бюджета на общественото осигуряване своите предложения за преизчисляване на пенсиите.

Георги Гьоков определи бюджетите на държавата и на ДОО като безразсъдни, защото според него правителството раздава пари като за последно и без мисъл за бъдещето, на принципа „след мен и потоп“ .

„Някои десни стратези се опитаха да нарекат бюджета ляв и социален, но в безразборното и безефективно раздаване на пари няма нищо ляво и социално и дори бившите министри на Борисов го определят като предизборен и разочароващ“, заяви Гьоков.

В приходната част най-възмутително е, че размерът на максималния осигурителен доход остава 3000 лева, традиция е да се облагодетелстват високодоходните групи, неадекватна е и разходната част, която показва, че няма радост за майките, за безработните , за пенсионерите, защото няма преизчисляване на пенсиите, допълни народният представител.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ също разкритикува параметрите на бюджета за максималния осигурителен доход, майчинството и обезщетението за безработица, както и това, че се правят предложения, необсъдени със социалните партньори, с които се покриват недъзите на частните пенсионни фондове.

За поредна година се замразява максималният осигурителен доход на 3000 лв. а така бюджетът губи между 2 и 3 млрд. лв. на година, обясни Ваня Григорова. За синдикатите е проблем и замразеното майчинство и максималният размер на обезщетението за безработица. Те имат критики и относно фазата на изплащането на вторите пенсии. Както и по мярката 60/40, за която в бюджета за догодина има отделени 300 млн. лв. Според Ваня Григорова обаче те са за разпрлащания на мярката до края на тази година.