„Възраждане-Сливен“ обеща над 10 000 подписа за иницииране на Референдум за запазване на българския лев

Над 10 хиляди подписа в подкрепа и за запазване на българския лев се очаква да бъдат събрани в област Сливен. Това каза на пресконференция днес в Пресклуба на БТА в Сливен Динко Ганчев, заместник-председател на местната структура на партия „Възраждане“.

На няколко места в областния град ще има пунктове, в които желаещите могат подкрепят инициирането на референдум българският лев да остане единствената официална валута в България до 2043 година. Това съобщи организационният секретар Евгения Колева. Те ще бъдат разположени на главната улица, пред хипермаркета в квартал „Българка“, както и в офиса на организацията на Централния пазар. Бланките могат да бъдат изтеглени и от страницата на партията и да бъдат изпратени по пощата в централата на „Възраждане“, като по думите й това ще бъде за сметка на партията.

За провеждането на Референдума е създаден инициативен комитет, в който влизат не само членове на „Възраждане“, но и представители на граждански организации, които подкрепят мотивите за свикването му. Въпросът, на който ще отговарят избирателите, ако бъдат събрани необходимите над 440 хиляди подписа, е: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 г.?“. 

Според Динко Ганчев, в случай, че бъде въведено еврото, ще станем свидетели на шокова инфлация и даде пример със ситуацията в Хърватска. Той смята, че България няма да има равен глас при вземане на решения в Еврозоната.

Според Ганчев една от основните причини за провеждане на пряко допитване до българските граждани, е че Еврозоната е вход без изход и веднъж бъдейки част от тази зона, няма механизъм за излизане или контрол над финансовите механизми в полза на нашата икономика. Според анализа изготвен от БНБ, икономическите негативи, които ще понесем в такъв период на сериозна световна икономическа криза и галопираща инфлация в страната, ще бъдат значителни, докато позитивите за финансовия и икономически сектор –минимални.

„Управляващите заделиха 10 милиона лева за агитация в полза на еврото, вместо да бъде направен анализ“, заяви Неделчо Великов, заместник-председател на местната организация. Според него решението вече е взето вместо гражданите и по този повод от „Възраждане“ ще настояват за референдуми по отношение на политики, които ще имат значение повече от един мандат.

В няколко областни града днес бе оповестена позицията на „Възраждане“ относно въвеждането на еврото като официална валута в България, както и началото на събирането на подписи в подкрепа и за запазване на българския лев чрез допитване до целия български народ.

Евгения Колева предостави информация по какъв начин ще се организира събирането на подписите в гр. Сливен и разпостраняването на официалната бланка за тяхното събиране.

Бланката може да бъде изтеглена онлайн от официалния сайт на „Възраждане“:

https://vazrazhdane.bg/novini/999-zapochvame-kampaniia-za-sabirane-na-podpisi-za-provejdane-na-referendum-

от Фейсбук страницата на партията, както и от Фейсбук страницата на „Възраждане-Сливен“ и ФБ групата „Сливен в защита на българският лев“. Бланки могат да бъдат получени от офиса на Възраждане-Сливен находящ се на Централния Пазар в града, етаж-2, офис 3, (бул. Цар Симеон№6).

Попълнените бланки се приемат в офиса на „Възраждане-Сливен“ или алтернативно могат да бъдат изпратени до адрес: София, бул. Христо Ботев“№111, централен офис на ПП “Възраждане“.

Събирането на подписи ще се осъществява събота и неделя пред магазин „Кауфланд“ в кв. Българка и на Централния пазар, а през седмицата, в определени дни – на главната улица в града.

Всяка сряда, следобед, може да се срещнете с представител на Възраждане-Сливен в техния офис.

БТА и Пресцентър-ПП Възраждане-Сливен