„Възраждане“ поиска оставката на здравния министър заради починалата жена във Враца

Снимка: БГНЕС

Оставката на здравния министър Асена Сербезова поиска лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Причината е протокола за спешната помощ, въведен от нейните предшественици и случая с починалата жена, докато чака пред Спешното във Враца.

„Оставка веднага, днес и то не защото тя носи пряка вина за случилото се, а заради моралния акт, защото този здравен протокол, който е бил въведен от предишните министри, можеше да бъде отменен с един подпис“, каза Костадинов, цитиран от Днес.бг.

Той призна, че това, което се е случило във Враца, го е покъртило до дъното на душата му.

„Преди месец с мой близък отидох до Спешното във Варна. Хората стояха навън и отговаряха на въпроси – имате ли температура, чувствате ли се зле, боли ли ви гърлото, да сте имали контакти с болни от коронавируса, а тези въпроси се задават на хората които агонизират. Но човекът, който задаваше въпросите призна през сълзи, че ако не го направи ще бъде уволнен, защото зад него има камера, която записва“, разказа Костадинов.

„Процедурата отнема около половин час и си представете си какво става, след като отвън има 20 човека, които стоят на студа“, добави той. Според него страна ни е да едно от първите места по смъртност заради лошата здравна система.

„Дневният ред на обществото от вчера е друг, вчера огромна част от хората трудно са заспали, защото това да видиш как една жена умира пред очите на детето си, е нещо изродско“, коментира лидерът на „Възраждане“.

Той поиска от депутатите да почетат с минута мълчание жертвите на здравната ни система, но това го направиха само народните представители от „Възраждане“.