Възобновяват имунизациите, женските и детските консултации

От днес всички планови детски консултации и задължителни имунизации, както и женски консултации  се възобновяват.

Децата няма да се тестват за COVID-19 преди ваксиналните инжекции, заяви главният здравен инспетор доц. Ангел Кунчев.

„Дали детето е здраво, или не, се преценява от личния лекар на база на клиничните симптоми. Ако то няма никакви клинични симптоми, не е необходимо да се прави нищо повече. Виждате какъв е процентът на децата, особено в ниските възрасти при положителните. Както навсякъде по света той е изключително нисък“, допълни Кунчев.

Във вторник и четвъртък ще се извършват детските консултации и дейностите по поставяне на задължителните имунизации. В посочените дни личните лекари няма да обслужват други лица от своите пациентски листи, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Всички прегледи и имунизации ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки и след предварително записан час. Целта е да се избегне струпването на хора пред лекарските кабинети.

Това е задължително и за провеждането на женските консултации и за осъществяването на медицинските прегледи и консултации в диагностично-косултативните центрове и медицинските центрове.

От днес поетапно ще бъдат възобновени приемът и провеждането на плановата лечебна и оперативна дейност като първоначално ще бъдат приемани най-належащите случаи, посочват в заповедта си от ведомството.