Важно лекарство за диабетици изчезва от аптеките заради желаещи да отслабват

Медици и пациенти сигнализират – важно лекарство за лечение на диабет изчезва от аптечната мрежа. Причината е повишен интерес от хора, които желаят да отслабнат.

Властите твърдят, че количества има. Аптеки и пациенти обаче казват, че от месеци има сериозен недостиг на препарата. Оказва се, че освен за лечение на диабет,  медикаментът „Оземпик“ се употребява и от хора, които искат да отслабнат. Това води до повишен интерес, а оттам и до остър недостиг.

Хората купуват „Оземпик” за отслабване, въпреки че има препарат с това преднацнаение на същата фирма. „Оземпик“ обаче се слага един път седмично, а не всеки ден и стойността при прилагане се оказва по-ниска.

За заболявания като диабет тип 2 това е крайно важно лекарство и ние не можем да откликнем на търсенето”, посочва Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Според лекарите ефективността на този препарат при диабет е много висока. Спирането на лечение пък крие сериозни рискове за здравето на пациента.

„Препаратът е изключително ефективен и трайно подобрява контрола на захарната болест. Категорично рисковете са сериозни от спирането на такъв ефективен клас лекарство в рамките на лечението на пациента”, предупреждава д-р Явор Асьор, който е ендокринолог в „Александровска” болница.

Експертите предупреждават, че отслабването не е част от характеристиката на препарата.

“Липсват достатъчно данни, че точно този конкретен препарат е достатъчно ефективен за лечение на затлъстяването в сравнение със захарния диабет”, заяви д-р Явор Асьов, ендокринолог, УМБАЛ “Александровска”.

Да се изпише за отслабване означава, че се изписва off-label, „извън характеристиката”. И още – ефективността му при употреба за отслабване също е под въпрос.

От Министерството на здравеопазването заявиха за NOVA, че проверки показват, че има наличност на въпросния медикамент в складовете на представителя и на търговците на едро. Остава въпросът обаче защо препаратът не се намира в аптечната мрежа.