Въвеждат нови мерки срещу коронавируса

Снимка: БГНЕС

„Няма място за паника в момента, няма място за разпространение на страхове. Ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрола ни“, заяви на извънреден брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров, цитиран от Днес.бг.

„Ниският процент на ваксинация в страната ни принуждава да наложим тези мерки, за да ограничим последиците за цялото население“, добави той.

Кацаров обясни, че преди да се вземе решението за новите мерки, са проведени множество дискусии и са получени близо 40 становища с оценка на предложенията на доц. Ангел Кунчев.

„Освен заболеваемостта на 14-дневна база се проследява и процента на положителните проби на седмична база, на броя на хората, които са хоспитализирани и в интензивно отделение. От съществено значение е и варианта на коронавируса, който се разпространява у нас. И не на последно място – процентът на хората с пълен ваксинационен курс. Оценката на риска се прави на комплекс от 20 показатели, които през последните месеци показват, че е необходимо взимаве на мерки“, обясни проф. Мира Кожухарова.

По думите на проф. Ива Христова от Националния център за заразни и паразинти болести, има пълна доминация на варианта „Делта“ в страната – между 98% – 99% от пробите, а 1% са заразени с „Алфа“ варианта.  В България няма други варианти на коронавируса.

„Училищата ще започнат присъствено,това е нашето становище към днешна дата. Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните, говоря за учители и родители, не се ваксинираме. Не можем да изключим възможността при неблагоприятно развитие на ситуацията, да се излезе в грипна ваканция“, каза още Кацаров.

Ето какви са новите мерки, които ще влязат в сила от 7 септември:

Групови занятия в езикови центрове до 10 човека в помещение и с дистанция

Затварят детски центрове и клубове

Конгреси на не повече от 30% от капацитета и 30 участника в помещението

Преустановяват се тиймбилдингите

Конкурси, масови изпити на 30% и до 30 участника в помещението.

Музикалните фестивали се спират.

Кина театри, циркове, концерти на закрито при не повече от 50% от капацитета.

Музе и галерии – 1 човек на 8 кв. м.

Школи за танцови и музикално изкуство не повече от 30%

Спортни състезания на закрито – без публика.

Спортни на открито – с публика с неповече от 30%

Фитнесите на 30% от капацитета. Плувни басейни – само за индивидуални спортове при 50% от капацитета. Колективни спортове на закрито се преустановява.

СПА центрове, терапевтични до 30% на капацитета и с график на индивидуално ползване на услугите.

Заведения и игрални зали – от 7 до 22 часа, не повече от 6 души на една маса.

Кръщенета, сватби – до 30 души на закрито и 60 на открито.