Василев: За януари и февруари общините, училищата и читалищата ще бъдат компенсирани до 250 лв. на мегаватчас

Снимка: БГНЕС

За януари и февруари общините, училищата и читалищата ще бъдат компенсирани до 250 лв. на мегаватчас. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в отговор на въпрос на депутата от БСП Драгомир Стойнев за плановете на правителството за подпомагане общините, читалищата, училищата и социалните домове заради високата цена на тока, предаде NOVA.

„До 250 лв. на мегаватчас или до 75% от разликата на цената на всички училища, читалища, социални домове, общини, автоматично ще бъдат компенсирани с февруарските сметки – и за януари, и за февруари. Това беше едно от първите действия на правителството. Беше изпратена нотификация. Одобрението на нотификацията е факт и с февруарските сметки ще се дадат тези компенсации и за януари, и за февруари на база от средствата, които Народното събрание задели от допълнителните приходи над разчетените в бюджета – 450 млн. лв.”, допълни още Василев.

Той поясни, че директорите на училища и кметовете са превърнати в търговци на енергия. „Либерализацията, която беше направена, не предвиди как всъщност всичките държавни институции, ще могат разумно да управляват техните договори за енергия. По тази причина има работна група”, каза още Асен Василев.

По думите му в перата за издръжка и в трансфера къмобщините има заложени увеличения специално за режийните разходи.