Васил Левски ще се извисява в цял човешки ръст на три метра в еленския балкан

Днес, 18 юли, се навършват 186 г. от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски.  По този повод в местността до с. Раювци, над яз. Йовковци в еленския Балкан в 11,30 ще бъде открит негов паметник. 

Авторите му – скулпторите Даниел Кънчев от Русе и Атанас Стоянов от Бургас са изобразили Дякона в цял човешки ръст.  Фигурата от бял врачански камък е с височина 3 м върху 1,925 м постамент. Творбата е част от поредното дарение, което ще остави за днешните и утрешни поколения Фондация „Звезди под звездите“ от необятната съкровищница на българската историческа летопис, фолклор и традиции.

Върху ликът на Левски русенският творец е работил повече от 6 години, а върху този паметник – три лета. „Васил Левски трябва да бъде изобразяван в типично български стил – с носия, с ямурлук. А и камъкът е специфичен материал и не предполага друг тип облекло . Не е подходящ за паметника на Апостола в Русе, който направих преди 3-4 години. Самото задание на конкурса налагаше Левски да бъде облечен в униформата на българската легия на Раковски или на униформа от австроунгарската армия с лампази и ботуши“ , разказва за творческите си виждания за монумента Даниел Кънчев.  Фигурата е обърната на изток, загледана към  бъдещето. „Много е трудно авторът да обяснява творбата си“- признава скулпторът. Като символ за монументалност, той възприема  египетския пилон или колона. „Затова съм се опитал да го изобразя като свещ, която гори непрестанно и е застинал… Без излишни движения и някакъв патос. Един нормален, но в същия момент уверен и решителен човек!“ , обобщава Даниел Кънчев.

Фигурата на Апостола заема достолепното си място в кътчето на българщината над яз. Йовковци, сред фигурите на Вълчан войвода, Паисий Хилендарски и други исторически личности, записали имената си в аналите на историята ни с главни букви!“, споделя и Атанас Стоянов, за когото колегата му казва, че ако не са работили двамата, вероятно работата по паметника би продължила още няколко години.

„Това което вършим не е случайно или по задължение!“, споделя бургазлията и признава, че когато носиш любовта към героите на отечеството от дете, когато сте група единомишленици, когато искате да дарите на тези след нас традициите, имената и постиженията на предците ни  – каузата е постината. Следващата задача, с която двамата скулптори са се захванали е – паметникът на другия велик българин –Христо Ботев.

Източник: БНР-Стара Загора