Вървим към пик преди началото на учебната година, прогнозира д-р Симидчиев

Снимка: Pixabay

Данните показват, че 5.9% от направените тестове са положителни. Ще стигнем ли до над 3000 новозаразени до края на месеца. „Ако продължаваме да правим това, което сега правим, ще имаме нови пикове. Нивото на колективната имунна защита е много ниско.“, прогнозира зам.-председателят на Комисията по здравеопазването към НС д-р Александър Симидчиев, цитиран от Днес.бг.

Според него, продължаваме да не прилагаме ефективно мерките срещу разпространението на вируса. „Нямаме реална и действаща ваксинационна кампания“, заяви той.

Лекарят е предложил на депутатите да бъдат отделени специални средства за провеждането на разяснителна кампания относно ваксините. „Имаме нужда от конкретни, информативни и въздействащи послания спрямо възраженията на хората“, обясни д-р Симидчиев.

Според него, ваксинацията сега няма да има ефект върху тази вълна, тъй като е необходимо време за да се изгради имунитета. Всяка следваща вълна не означава, че е по-малка от предходната.

„Не говорим за хипотези, а за реални данни. Вече две от областите са в червената зона, а други две са много близо до нея. За съжаление, новата вълна ще дойде точно преди началото на учебната година. Ще повторим нещо, което вече знаем, защото действаме по еднакъв начин. Мерките са само на хартия, но не се реализират на практика“, добави специалистът и заяви, че става въпрос и на контрол.

„Не се обединяваме към нещо, което ще съхраним общността ни. Когато живеем в общност – трябва да се съобразяваме с някои неща. Ако решим да пием алкохол, ние ограниаваме правата си за каране на автомобил. Това е въпрос на личен избор. Има правила, които защитават общността ни“, допълни още той.

„Израел вече далеч не е сред първенците по ваксинация. Мата е такава с 93%. Израел е на 8-9 място, с около 60% покритие“, коментира д-р Симидчиев нарастващия брой на новозараени в Израел. По думите му, смъртността в тази страна са сред неваксинираните.