„Възраждане“ – Сливен: Недопустимо е да се нахлува с агресия в лечебно заведение

Във вторник, 22.06.2021 г., протестиращи щурмуваха болница МБАЛ „Иван Селимински“ в гр. Сливен. Причината е трагедията от смъртта та 15-годишно момиче. Тя губи живота си докато е на скенера в болницата. Протестиращите обвиняват персонала на болницата и искат цялото ръководство да си подаде оставката. Ние от „Възраждане“ – Сливен изразяваме нашите най-искрени съболезнования към семейството.

Следим информацията по случая и очакваме резултатите от назначената вътрешна проверка и аутопсията. Също така сме категорични, че ако има случай на небрежност или немарливост от страна на лекари и/или медицински специалисти и това е доказано, то те трябва да понесат отговорността си.

Но тук е и моментът, в който трябва да подчертаем, че ние считаме за абсолютно недопустимо да се нахлува с агресия в лечебно заведение.

Чл. 116 и 131 от Наказателният кодекс са допълнени, за да се държат под по-строга наказателна отговорност лица осъществили насилие над медицински специалисти. Това не е случайно. В днешния ден не само имаме недостиг на лекари и медицински специалисти,  но и тези които са останали в българското здравеопазване са извънредно натоварени. Недопустимо е те да бъдат допълнително подлагани на натиск и страх. Законът е ясен по отношение на установени нередности в болничните процедури, както и при смъртни случаи в процеса на лечение.  Ако някой има претенции за нарушени здравни права, то следва да действа по законово уредената процедура. Всеки има правото да потърси правата си по закон, но не и нарушавайки закона.  Никой не е над закона и правата, които ни принадлежат са в комплект със задължения.

Ясно е обаче че проблеми в българското здравеопазване има и много лечебни заведения в страната не предлагат адекватна лекарска помощ. Част от тези проблеми идват от това че болниците са търговски дружества, с печалби и разходи. От една страна се намалят разходите, т.е. служителите, медицинските специалисти не получават адекватни възнаграждения за функциите, които изпълняват. И от друга страна търговското дружество гледа на пациентите като на клиенти, вземайки пари за всеки един от тях по клиничните пътеки. За това от „Възраждане“ искаме и целим изхвърляне на търговията от здравната система – да се премахне търговския статут на болниците. Пациентите са хора, не клиенти. Болниците не трябва да търсят добри фискални резултати накрая на годинита, но държавата трябва да изисква добри резултати от към посрещане на нуждите на пациентите. Ние вярваме че да сме един силен народ, трябва да сме и здрав народ.

Видео:

https://fb.watch/6jU4MbEMJN/