„Въпрос на майсторлък“ ли е съставянето на правителство? От БСП чакат с нетърпение връчването на третия мандат.

„Ако третият мандат дойде при БСП, ще положим всички усилия да съставим правителство“, заяви Георги Свиленски.

Свиленски коментира още, че трудно се работи в тази ситуация заради липсата на стабилно мнозинство и посочи, че, за да работи парламентът нормално, трябват поне 130-140 народни представители. “Въпрос на майсторлък, въпрос на опит, въпрос на диалогичност, въпрос на желание. Мисля, че БСП отговоря на всички тези критерии и ние бихме могли да се справим с тази тежка ситуация”, подчерта той.

Той посочи, че е ангажимент на президента да прецени на кого да връчи третия мандат. “Зависи и какви са му амбициите, защото, ако президентът мисли за бързи избори, вероятно ще го даде на парламентарната група, която има най-малък шанс да реализира мандат”, допусна социалистът.

По думите на Свиленски за 22-та закона, които трябва да се приемат по Плана за възстановяване и устойчивост са нужни поне 3-4 месеца парламентарна работа, и няма как в рамките на 2-3 дни, с които президентът евентуално би отсрочил връчването на следващия мандат, да бъдат решени тези въпроси.

“Ако третият мандат дойде при нас, ще положим всички усилия България да има национално отговорно правителство”, категоричен бе народният представител. Той подчерта, че левицата ще говори с всички парламентарни групи от досегашната коалиция, като това изключва ГЕРБ и ДПС.