Вандалска проява над Стария бряст в Сливен!

Мъж на 45 години бе задържан за вандалска проява над Стария бряст в Сливен, съобщи за БТА говорителят на областната полиция Първолета Мандинска.

Сигналът за инцидента е бил подаден на телефон 112 около 9 часа днес. Извършителят е нарушил оградата, с която е заобиколено дървото и нанесъл щети по него, опитвайки се да премахне укрепителни елементи от ствола му.

Мъжът, който е бил в неадекватно състояние, е задържан за 24 часа.

През 2014 година Стария бряст бе обявен за Дърво на Европа. След констатации от експерти, че в дървото има гнилостни процеси, бяха взети редица мерки за удължаване на живота му. Установено бе, че брястът е бил заразен с т.н. „холандска болест“ – смъртоносна инфекция, като острата форма е летална за този дървесен вид.

В края на миналата година община Сливен обяви анкета за съдбата на дървото и конкурс за проекти за оформление на пространството край Стария бряст. Основната задача е да се запази символното за Сливен значение на бряста.

Старият бряст е исторически знак на Сливен, намерил място в герба на града, за поколения наред той бе място за срещи и комуникация между гражданите. В исторически аспект, Старият бряст е единственото дърво, останало от вековната гора „Magna Silva Bulgarica“.