Вълна от 1200 заразени на ден в следващите 3 месеца, прогнозира български професор

Очаква ни нова вълна на COVID-19 с по 1200 новозаразени на ден. Прогнозата е на български професор и е на база научен труд по метода на Холт-Уинтърс. Тревожната
тенденция е за следващите 90 дни.

Според научния труд на декана на стопанския факултет към Югозападния университет в Благоевград – проф. Преслав Димитров, новата COVID-19 вълна е започнала съвсем скоро. „Аз не мога да прогнозирам четвърта вълна. Аз твърдя, че е налице вълна, която започва в момента по една много проста причина, като се представят във времеви ред данните на развитие от началото на първия регистриран случай в България на 8 март“, казва той пред Bulgaria ON AIR.

Научният труд е на база статистика и математически допускания. Той дава прогноза за идните 3 месеца.

„Една прогноза от 900 до 1200 заразени на ден, което може да се случи след 90 дни, ако не се взимат мерки, и то мерки не на централно равнище – затваряне на икономиката, а да се даде правомощие на отделните кметства, областни управители да реагират спрямо ситуацията на място“, допълва професорът.

Въпреки прогнозираното увеличаване на болните, смъртните случаи няма да се увеличат, прогнозира професорът.

На кривата ясно се вижда, че най-голямата вълна тепърва предстои. Вижда се още, че досега най-големият пик на зараза е бил през лятото, а не през пролетта, когато беше въведено извънредното положение.