Валентина Филаделфес и ЕНП със сигнал срещу Главния прокурор Гешев, участвал в организирана престъпна група

Единната народна партия (ЕНП) с лидер сливналийката Валентина Филаделфес е изпратила в Специализираната прокуратура сигнал за наличие на организирана престъпна група с участието на главния прокурор Иван Гешев, съобщиха от политическата формация. Причината са разпространените от държавното обвинение записи със специални разузнавателни средства от разговор, в който се твърди че участва президентът Румен Радев. Изваждането на СРС-тата стана ден след като главният прокурор Иван Гешев поиска тълкуване на Конституцията дали и при какви обстоятелства може да бъде разследван президентът независимо от функционалния му имунитет.

В сигнала си до спецпрокуратурата от ЕНП посочват и кои хора влизат в организираната престъпна група. „Според добилите известност факти, тя включва наблюдаващия прокурор, главния прокурор на България и неизвестни лица“, казват от партията.

От там цитират чл. 132 на Конституцията, според който „при осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност при техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е престъпление от общ характер“. Изтъкват, че в Наказателния кодекс е записано, че „който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева“.
Позовават се и на още разпоредби от НК, според които ако деянието е извършено от длъжностно лице наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба до 5 хил. лева и съдът може да постанови лишаване от права.

„Очакваме органите на Специализираната прокуратура да подходят отговорно към подадения сигнал. В противен случай, като политическа организация, ще потърсим правата си на свободни граждани по друг начин“, казват от ЕНП. Партията изтъква, че убеждението си, че страната е дестабилизирана, както от управленска немощ, така и целенасочено от заинтересовани кръгове. „Доколкото първото е резултат от волята на народа, то второто може да се предотврати с инструментите на демократичната държава и оторизираните органи“, се казва в позиция на формацията.