Ваксиниран пациент почина в Сливен

Снимка: Pixabay

Активните случаи на COVID-19 в Сливенска област са 1 402, съобщиха от Областния кризисен щаб. 256 от болните са хоспитализирани. Останалите провеждат лечението си в домашна изолация, под наблюдението на личните лекари.

Най-много са болните в община Сливен – 935, като 740 от тях са жители на града. В община Нова Загора те са 273, като 166 от тях са жители на общинския център. В община Котел са 83, в община Твърдица – 111. Сред малките населени места повече от 10 болни жители има в Жельо войвода, Злати войвода, Сотиря, Тополчане, Кортен, Съдиево и Ябланово.

462-ма жители на областта са под карантина като контактни на по-рано установени случаи или като пристигнали от рискови зони.

Заболеваемостта в областта на 8 ноември е близо 663 при средна за страната от 907 души на 100 000 лица от населението.

През последното денонощие са диагностицирани 73 новозаболели. За съжаление, починаха шестима пациенти с коронавирусни инфекции и придружаващи заболявания на възраст от 63 до 82 години. Петима не са били имунизирани, един е бил ваксиниран с първа игла на ваксината. Областният щаб изказва съболезнования на семействата и близките.

60 573 са приложените дози ваксини от началото на кампанията в област Сливен, като 306 от тях са били поставени през последното денонощие. 32 438 жители на областта са със завършен имунизационен статус.

Областният щаб призовава гражданите да носят предпазни маски за лице, да спазват дистанция и редовна дезинфекция, тъй като тези мерки доказано ограничават разпространението на вируса. Всеки желаещ да се предпази може да се ваксинира в пунктовете, разкрити в Сливен и Нова Загора, които работят по график, публикуван в сайтовете на лечебните заведения и РЗИ.