Ваксината „Новавакс“ ще дойде в България

Снимка: Pixabay

Броят на заразените с коронавирус намалява, но последните три месеца имаме постоянно високо ниво на починалите всеки ден. Това заяви пред bTV д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория към университета в Берн.

Той подчерта, че ваксинирането продължава да е основният елемент на борбата с вируса.

По негови думи българското правителство е поръчало ваксината на „Новавакс“ и тя ще дойде и у нас.

Д-р Илиев обясни, че при наличните ваксини човек може да се разболее от варианта Омикрон, но тежкото протичане на болестта при хора с нормален имунитет, които са ваксинирани, е изключено, пише news.bg.

Той посочи, че третата, бустерна доза ваксина ни предпазва от тежко протичане на заболяването, като осигурената защита е над 80%.

Можем да сме напълно спокойни поне през първите 4-5 месеца на поставянето й, увери медикът и допълни, че има данни, че дори и по-дълъг период след това защитата от тежко протичане е много висока.

Той посочи, че при две дози ефектът е ограничен до 2-3 месеца, поради което според него се върви към ситуация на една тридозова ваксина.

Илиев заяви, че проучванията на „Пфайзер“ и „Модерна“ от последната седмица показват, че има увеличение на т.нар. Б-клетки на паметта. Това по негови думи означава, че ефектът от ваксините ще е доста по-дълготраен.

Медикът е на мнение, че идеалният вариант би бил да имаме дълготрайна защита от тежко протичане или да имаме ваксина, която напълно прекратява разпространението на заболяването.

Факт е, че Омикрон протича по-леко, но от друга страна интензивните отделения са пълни, подчерта той.