Ваксината на Pfizer може и да има 90% защита от COVID-19, но води до „тежък махмурлук“

Да приемеш ваксината на Pfizer, за която преди дни научихме, че вероятно предлага над 90% защита от COVID-19, навярно няма да е толкова приятно, колкото ни се иска. Нов доклад, публикуван само дни след оптимистичната новина, разкрива, че част от доброволците са изпитали странични ефекти и се чувствали така, все едно имат „тежък махмурлук“.

По време на клиничните изпитания повече от 43 500 доброволци от шест държави получават имунизация. Те обаче не знаят дали са получили истинската ваксина или плацебо.

Някои доброволци обаче съобщават, че са разбрали, че са били инжектирани с истинската ваксина, тъй като са имали редица странични ефекти като главоболие и мускулни болки.

Според 44-годишния Глен Дешилдс от Остин, Тексас, който говори пред Press Association, страничните ефекти, които е усетил, са били подобни на „тежък махмурлук“, но отминали бързо

По-късно Дешилдс си направил тест за антитела, който показал, че доброволецът е развил защита срещу вируса. Така той се убедил, че е получил истинската ваксина.

Друга доброволка, 45-годишна жена от Мисури на име Кари, каза, че е получила треска, главоболие и болки в тялото, след като е получила първата си инжекция. Симптомите си тя сравнява със страничните ефекти от ваксина за грип. Тя се чувствала дори по-зле, след като е получила втората доза от ваксината.

В изявление от понеделник относно ефективността на ваксината, д-р Алберт Бурла, председател и главен изпълнителен директор на Pfizer, заяви: „Днес е страхотен ден за науката и човечеството. Първият набор от резултати от нашите клинични изследвания на ваксина срещу COVID-19 във фаза 3 предоставя първите доказателства за способността й да  предотвратява COVID-19.“

Към момента все още има въпроси, които остават без отговор, като това колко ефективна е ваксината за по-възрастните хора и за тези с различна етническа принадлежност, както и колко дълго може да продължи имунитетът, съобщава Ройтерс.