Ваксината на „Новавакс“ срещу коронавируса е безопасна, предизвиква силен имунен отговор

Първоначални данни от клиничните проучвания на нова ваксина срещу COVID-19 сочат, че препаратът на компанията „Новавакс“ е безопасен и предизвиква имунен отговор. Резултатите са публикувани в издание на „Ню Инглънд джърнъл оф медисин“, информира bTV.

Клиничното проучване е проведено с участието на 131 здрави доброволци. На случаен принцип на част от тях е поставена ваксината, а на другата част – плацебо.

83 души получили ваксината в комбинация с още един медикамент, който подсилва имунната система. 25 души били ваксинирани без допълнителния медикамент, а 23 получили плацебо инжекция със солен разтвор.

И тази ваксина е с два приема, като вторият бил след 21 дни.

Доброволците са от Австралия на възраст под 60 години, като от проучването са изключени болни с COVID-19 и такива, които вече са се възстановили от болестта.

По време на първата фаза от клиничното проучване, медиците следили предимно за реакцията на доброволците към новия препарат и дали ваксината е безопасна. Един човек се оплакал от лека температура, а двама се оплакали от лека умора и главоболие.

След втория прием повечето участници нямали никакви странични ефекти.

Учените проверили дали ваксината изгражда и имунен отговор. Всички доброволци имали неутрализиращи антитела. Проучването е установило, че ваксината предизвиква и появата на специфичните Т клетки, които предпазват тялото от последваща инфекция.

Медиците допълват още, че добавянето на имуностимулатор във ваксината е имало огромен ефект върху количеството развити антитела – всички ваксинирани са развили от четири до шест пъти повече антитела в сравнение с хората, преболедували COVID-19.

Ваксината на „Новавакс“ започва втора фаза на своите изследвания.