В Ямбoл се проведе IX Международен панаир на туристическите забавления и анимации – 2022

Новини Ямбол Сливен

Деветото издание на Международния панаир на туристическите забавления и анимации – 2022 се проведе в Ямбол и в Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ от 23 до 25 септември след двугодишно прекъсване. Събитието беше организирано от Община Ямбол и Регионален исторически музей – Ямбол.

За първи път в рамките на панаира се проведе и Туристическо изложение „Кабиле“, в което се включиха Регионален исторически музей – София, Регионален исторически музей – Видин, Регионален исторически музей – Шумен, Исторически музей – Нова Загора, Средновековен парк „Маркели“ – Карнобат.

Официалното откриване на панаира се състоя в петък, 23 септември, в Културно-информационен център „Безистен” с представянето пред публика на българо-полската изложба и каталог „От степите към Балканите… проучване на надгробни могили в област Ямбол”.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански поздрави присъстващите в зала „Съвременност“  : „Уважаеми гости, благодаря Ви, че уважихте поканата ни и сте тук. За мен е удоволствие да открия изложбата „От степите към Балканите“. Тя е поредното доказателство за историческото богатство на Ямболския регион. Вярвам, че тази изложба ще бъде оценена и посещавана от нашите съграждани и от гостите на града. Радвам се, че този значим проект е осъществен със специалисти от Полша, които проявяват интерес към нашето минало. Надявам се, че това партньорство ще продължи.“

Кметът връчи грамота на доц. д-р Пьотр Влодарчак, директор на филиала в Краков на Института по археология и етнология към Полската академия на науките, за  значителен принос в проучването на археологическото наследство на Ямболския регион.

Куратори на изложбата са д-р Тодор Вълчев от Регионален исторически музей – Ямбол и доц. д-р Влодарчак. Художественото оформление е дело на дизайнера Таня Косева.

Експозицията е реализирана в рамките на проекта „От степите към Балканите. Ямната култура в Тракия”, финансиран от Националния научен център – Краков, Полша. Той е осъществен благодарение на договора за научно сътрудничество между Регионален исторически музей – Ямбол и Института за археология и етнология към Полската академия на науките.

Програмата продължи в 20:30 часа пред сградата на Община Ямбол, където артистите от трупа „Палячи – огнено и светлинно шоу“, специален гост на панаира, представиха своя нов спектакъл – „Квазар“, създаден с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Светлинното шоу представи футуристично зрелище за вечната човешка жажда за проучване на все нови и непознати планети, звезди, галактики във Вселената.

През следващите два дни в Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ жителите и гостите на Ямбол се забавляваха с гладиаторски битки, стрелба с лък, тренировъчни дуели, модно ревю на средновековно облекло, театър на сандъче, детски ателиета и работилница по експериментална археология с Георги Генов, театър на сенките, надпревара в олимпийски спортове и демонстрации на групи за възстановки и свободни реконструктори от България и Сърбия.

Организаторите бяха предвидили събития за всички възрасти. Сред публиката имаше и зрители от Словакия, Дания, Полша, САЩ, Англия, Ирландия, Австралия.

Директорът на Регионален исторически музей – Ямбол д-р Стефан Бакърджиев обяви и победителя в гласуването за специален гост на X Международен панаир на туристическите забавления и анимации през 2023 г. Сдружение  Veteres Milites от румънския град Сибиу спечели вота в „ Изборът на публиката“ с 365 гласа.