В Ямбол от утре са в сила временни противоепидемични мерки заради скок на заболеваемостта от COVID-19

новини сливен

Въвеждат се временни противоепидемични мерки в област Ямбол заради рязко увеличаване на заболеваемостта от COVID-19. Това реши на днешното си извънредно заседание Областният кризисен щаб. Мерките влизат в сила от утре (20 юли) и са до 20 август.

Носенето на маски става задължително в лечебните заведения, аптеките, градския транспорт и социалните домове. Въвежда се засилен сутрешен филтър в детските градини и социалните институции. В търговските обекти е задължително спазването на физическа дистанция от минимум 1,5 метра. При възможност работодателите да осигурят извършване на дистанционна работа, препоръчаха още местните здравни власти.

Четири пъти е нараснал броят на случаите в областта от 1 юли насам. Двуседмичната заболеваемост към момента е 187 на 100 хил. души население и е над средната за страната. Новите случаи за последното денонощие са 43. Активните носители на инфекцията са 348, като от тях 14 са приети за лечение в болница. Засега няма пациенти нуждаещи се от интензивно лечение, каза директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

По думите ѝ няма заболели медици и епидемични взривове в домове за възрастни хора и детски градини. Предстои изпращане на проби в Националния център по заразни и паразитни болести, за да се установи вариантът на коронавируса, който циркулира в областта. „Най-вероятно това са подварианти на Омикрон“, каза още директорът на здравната инспекция.

В РЗИ-Ямбол са доставени 50 хил. бързи теста за коронавирус, които ще бъдат раздадени на личните лекари, болниците, центровете за спешна помощ. Целта е навреме да се установяват носителите на инфекцията.

След продължителния нулев интерес към ваксинацията в област Ямбол, през последните седмици значително са се увеличили и желаещите да се имунизират. Само вчера са поставени 120 дози, като от тях 117 са бустерни, отбеляза д-р Калчева.