В УМБАЛ-Бургас спасиха дете, живяло с монета в хранопровода месец и половина

Лекари от отделението „Уши, нос, гърло“ (УНГ) в УМБАЛ-Бургас спасиха дете, живяло месец и половина с монета от 20 стотинки, заседнала между гърлото и хранопровода.

Въпреки това, то се е хранило и пиело вода, играело, и с нищо не подсказвало, че има чуждо тяло на толкова опасно място. До момента, в който няколко пъти вдига много висока температура без никакви други симптоми и лекарите започват да търсят причината, каза Юлия Андреева от пресцентъра на болницата.

Родителите на 2-годишната Мелиса разказват, че случаят е от 5 юли, когато са дали на детето кутийка с монети, с които да играе. Внезапно то започнало да кашля. Майката е предположила, че е глътнало монета, но направената часове след това в болница снимка на коремните органи не е показала наличие на чуждо тяло.

„Бяха много монетите, ако беше една, да я видим, ама няма как да знаем, че някоя липсва. После детето се успокои, не кашляше вече. Прегледът на гърлото също не показва чуждо тяло“, разказа бащата Ахмед Чолев.

Родителите се успокояват и няколко седмици Мелиса ходи на ясла, весела е, играе.

Допреди десетина дни, когато внезапно започва да вдига необяснимо висока температура. Направена е отново снимка на белия дроб, където се вижда монета на входа на хранопровода – в края на гърлото. Монетата е извадена в УМБАЛ Бургас от доц. д-р Даниел Петков и д-р Ивайло Илиев.

„Учудващо е как толкова дълго време детето се е хранило въпреки нея. Чуждото тяло е предизвикало хронично възпаление на хранопровода, оттам и необяснимата температура. При подобни случаи има голям риск от перфорация и сериозни усложнения, които могат да доведат дори до летален изход“, посочват лекарите.

В отделението УНГ често спасяват деца със заседнали монети или други предмети в гърлото и дихателните пътища, но за първи път срещат чуждо тяло, престояло толкова дълго време. Случаят ще бъде описан в научна публикация, заяви Андреева.

Медиците съветват родителите да бъдат внимателни и да не позволяват на малките деца да играят с дребни предмети, които могат да глътнат, нито да им дават ядки, бонбони и други храни, неподходящи за възрастта.

Двегодишната Мелиса е изписана от болницата.