В Турция почиващите трябва да са с маски и на плажа

„Социална дистанция и в морето, и на плажа“, пише турският в. „Акшам“ в публикация днес, посветена на мерките за безопасност срещу коронавируса на плажовете в южната ни съседка, които бяха отново отворени от 1 юни.

„Турция е най-сигурната страна в Европа в областта на туризма“, твърди ресорният министър Мехмет Ерсой. Думите му са във връзка със сертифицирането на хотелите и заведенията в страната като безопасни за COVID-19. Общо 1650 хотели и ресторанти са кандидатствали за удостоверението досега, допълва NOVA.

За да убеди чужденците и техните правителства, че пътуването до Турция е безопасно, Анкара започна програма за „здравословен туризъм“, която предвижда определени изисквания за туристическите обекти, така че да бъдат сертифицирани като надеждни срещу разпространението на COVID-19. Сертификатите, че изискванията са покрити, се издават от Турския институт за стандартизация /ТИС/. Той следва да удостовери, че базата за настаняване и хранене на хотела отговаря на определени критерии за безопасност предвид епидемията от коронавирус.

„Гражданите спазват правилата! Почиващите прилагат мерките, плажовете са хигиенични“, отбелязва „Акшам“ в репортаж от Мармарис.

Броят на чадърите на проверения от вестника плаж, дълъг километър и широк 300 метра, е бил намален от 300 миналата година на 200 тази, а разстоянието между тях е увеличено от 4 на 7 метра, констатира изданието. Кабинките за преобличане, душовете и тоалетните се дезинфекцират след всяко влизане. Забранено е пушенето заради опасността от разпространение на заразата чрез фасовете, но са отделени специални пространства за пушачите. Почиващите носят маски на плажа, а при плуване спазват дистанция от 1,5 метра помежду си, пише още вестникът.

„Епидемията не е приключила“, предупреждава в заглавие „Йени месаж“, като цитира данни на Световната здравна организация, че за последните осем дни броят на заразените с коронавирус е нараснал с един милион, достигайки 9,5 милиона души.

„И у нас положението изобщо не е добро“, отбелязва вестникът. След процеса на нормализация броят на случаите на заразени с COVID-19, регистрирани в Турция, е нараснал до 190 165, а смъртните случаи превишават пет хиляди. На 23 юни е бил отбелязан рекорд на броя на настанените в интензивни отделения за последния месец – 893 души. Това бележи повишаване от 40 на сто на тези пациенти спрямо първата седмица на юни, посочва още изданието.

Турският здравен министър междувременно отбеляза, че средната възраст на заразените с коронавирус в Турция е намаляла от 41 на 32 години, пише в. „Тюркие“. Фахреттин Коджа не предвижда обаче нови ограничения за гражданите. „Не преживяваме втора вълна, а виждаме последиците от първата“, уточни той.