В ТЕЦ-овете са изгорени под 3% от вносните отпадъци, заяви Нено Димов

За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за около 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3%, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. 825 000 тона български боклук е изнесен за горене в различни части на Европа.

По думите му България е единствената държава в ЕС, която е наложила ограничение във вноса на отпадъците за изгаряне от 50%. Това стимулира производството на български горива от отпадъци и изгарянето на български.

„На практика транспортът на боклук се регламентира по два начина. Има отпадъци, които са в един зелен списък, които се движат свободно из Европа. Те се събират на база регламент и е част от свободното движение. Има и други нотифицирани, които държавата, които ги приема, трябва да даде съгласие. Трябва да разграничим тези два потока, защото тези, които нотифицираме са ясни, а тези, които се движат свободно с декларация се публикуват в базелската конвенция и стават ясни две години“, каза Димов.

Той обясни, че процесът на оползотворяване на отпадъци в Европа се стремят да бъде разделен, така че различните потоци да могат да бъдат третирани по правилен начин в различни държави.

„Целта на европейската политика изобщо е в рамките на 10-15 години да се депонират не повече от 10%. Това означава, че при максимума за рециклиране, от 65%, има една разлика от 25% минимум, която трябва да се изгаря“, посочи Димов.

Екоминистърът допълни, че е изпратил станция за измерване на чистотата на въздуха в Перник в момента, в който местната топлоцентрала спря да работи.

„ТЕЦ-овете трябва да преминат през определена процедура. ТЕЦ „Брикел“ е представил инвестиционно намерение, което трябва да мине през преценка за оценка за въздействие и след това през комплексно разрешително. А това, което е разрешение и са направили през месец август е пробно изгаряне, с което да се премери замърсяването на въздуха. В момента тече проверка. Още на 27-ми август аз разпределих проверка за тези случаи и ще видим защо изобщо е бил разрешен такъв обем от районната инспекция. Това така или иначе няма да бъде изгорено“, коментира той пред Нова.

/dnes.bg/