В Стралджа училища и градини се отопляват с термални води, няма да затварят заради високи сметки за ток

Училищата и детските градини в Стралджа няма да се наложи да затварят врати през зимните месеци заради драстичното поскъпване на енергоносителите. За поредна година те ще се отопляват иновативно, на централно парно от термални извори, каза за БТА кметът Атанас Киров.

Шест обществени сгради в града – двете училища, двете детски градини, пенсионерският клуб и общинската администрация, се отопляват по алтернативния начин от 2016 г. насам. Използва се водата от термален извор, който е с дебит 7 литра в секунда и температура на водата 78 градуса. Проектът за близо 1 млн. лева е реализиран с помощта на европейски средства по Норвежкия финансов механизъм.

„Годишните разходи за ток на тези сгради през 2021 г. са едва пет хиляди лева за помпите, които изтеглят водата от находището. Предполагам, че сега ще са малко повече, заради поскъпването, но дори и десет хиляди да са, разликата пак е голяма. На фона на сегашната енергийната криза в страната, това дава голяма доза спокойствие“, коментира кметът на Стралджа.

От местната управа възнамеряват да разширят системата за екологично отопление с използването на още два горещи извора. В нея се обмисля да бъде включена още една сграда – Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Стралджа.

Според кмета е възможно това да се случи и с общински средства. По думите му процедурите за отпускане на европейско финансиране са дълги и бавни. „Дори и да няма финансиране по такива проекти, няма да струва много пари да го направим, защото икономията ще си заслужава“, каза още Киров.