В „Спешна пoмoщ“ се гoтвят за нациoнален прoтест заради ниски заплати

Ако не бъдат скоро увеличени заплатите в Центровете за спешна медицинска помощ, те ще останат без хора, защото няма да има спешни екипи. Това каза за БНР Бургас Климентин Милчев, председател на регионалната структура на КНСБ в Центъра за спешна медицинска помощ.
На 19 октомври предстои национален протест в София, който ще бъде подкрепен и от синдикатите в региoните.

 Обявеното от здравния министър актуализиране на заплатите за октомври не е увеличение, а бонус, посочи още Климентин Милчев:

„Това не е увеличение на заплатите, а бонус, свързан е с работата заради ковид. Юли месец ни го спряха този бонус, а сега отново ни го дават. Въпреки тома напрежението отново се покачи, защото е несправедливо даден. Причината е, че преди беше еднакъв за всички служители, по 1000 лева, а сега – по 600 лв. на лекар, 400 лева на фелдшер, 350 лв. на медицинска сестра, 150 лева на шофьор. Хората не са съгласни. На 19 октомври ще има национален протест в София, него ще го подкрепим независимо, че ние сме от КНСБ, а той е организиран от синдикат „Защита“.

Доста са хората, има сериозен недостиг, да не говорим, че има и хора, които са с готови молби за напускане, причината основно е в ниските заплати, които не са променяни от 2 години. Виждате и какво става, има инфлация, продължават да растат цените на тока, водата и тя скочи.

Миналата седмица наша линейка ходи и до село Баня. Ходим и до районите в Черноморец.

Проблемът с ваучерите за храна също продължава. Не искаме пълния размер от 200 лева, а поне 100 лева. Ние получаваме и към момента по 25 лева на месец. 

Протестът най-вероятно ще бъде подкрепен на регионално ниво, защото няма свободни хора, които да присъстват на националния протест“, каза още Климентин Милчев.