В Сливен започнаха провреки за продажба на опасния за децата „райски газ“

Масирани проверки за продажби на флакони с райски газ започна Комисията за защита на потребителите в Сливен. Проверяват се търговски обекти и заведения, научи „Сливен нюз“ от служители на агенцията. 

Проверките започнаха веднага след като на национално ниво бяха обявени мерки срещу продажбата му на деца. Има и идентифицирани обекти, в които се продава райски газ, като служителите на КЗП са направили съответните предписания.

15-годишен припадна след райски газ + алкохол. Глобената майка гневна, че в дискотека дават на деца да пият

Комисията за защита на потребителите и Икономическа полиция започнаха проверки заради продажбите на райски газ и по Южното Черноморие. Оказа се, че много от заведенията вече са преустановили продажбата на продуктите заради националната кампания.

Повод за проверките станаха внесените от омбудсмана в Народното събрание предложения за забрана на употреба и продажба на райски газ сред деца.

„Законопроектът има за цел да се предотврати масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица на диазотен оксид, известен като „райски газ“, който се продава свободно и легално и е особено актуален сред непълнолетните“, написа проф. Ковачева в мотивите към законопроекта.

По сигнали и жалби на родители до омбудсмана, райският газ системно се употребява в дискотеки и клубове, а според водещи лекари педиатри, е много опасен при комбинация с алкохол или наркотици.

Диазотният оксид или по-популярното му название „райски газ“ става все по-търсен, достъпен и употребяван от младежи, особено в разгара на летните и отпускарски дни. Неговата популярност започва да набира скорост на българския пазар през 2014-та година, но не като помощно средство в сладкарството, а като химично съединение, обещаващо  мигновено въздействие и удоволствие. По този начин бива рекламиран в интернет пространството.

Проверките ще продължат.