В Сливен тържествено ще бъде чествана 110-aта годишнина от създаването на Трета българска армия

В Сливен тържествено ще бъде чествана 110-ата годишнина от създаването на Трета българска армия. Това съобщи на пресконференция в Пресклуба на БТА в Сливен Божидар Борденяшки, о.з. полковник, председател на областния съвет (ОС) на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), които са организатори на честването заедно с Военното формирование 22 220.

Тържеството ще се състои на 14 септември, от 16:30 часа ще започне военен ритуал, почетен караул и полагане на венци на паметника на Седми конен полк „Орлето“. Седми конен полк участва във всички войни за национално обединение на страната, посочи председателят на ОС на СОСЗР. От 18:00 часа ще има тържествено събрание – концерт във Военния клуб в Сливен с участието на Ансамбъла на въоръжените сили на българската армия със солист Орлин Горанов.

„Честването е ясен знак за голямата наша любов към Отечеството, военната служба и дълга, каза Божидар Борденяшки. Трябва да бъдем горди, че на нас съдбата е отредила да бъдем третоармейци, преди и сега, когато Трета армия е вече история. Тя е създадена през 1912 година в навечерието на Балканската война с първи главнокомандващ генерал Радко Димитриев. Първата фронтова настъпателна акция е при Чаталджа. До закриването на армията през 2006 година, в продължение на повече от 40 години, е флагман на Българската народна армия – една от най-модерните, мощните, най-добре подготвените армии от съществуващите три в страната. През нейните редици са преминали много пълководци, генерали, офицери, сержанти, бойци третоармейци.“ По думите му съществуването и ползването на учебния полигон „Ново село“, създаден като Армейски учебен център „Ново село“, е своеобразна оценка за военните възможности и подготовка на редица генерали, офицери и сержанти, преминали през Трета армия.

Организаторите очакват на честването да присъстват представители на Министерството на отбраната.

Източник: БТА