Пак обявиха план за изграждане на площадка за медицински хеликоптери в Сливен

Министерството на здравеопазването планира изграждането на хеликоптерна площадка, където да могат да кацат т.нар. медицински хеликоптери в Сливен.

В момента се подготвя обществена поръчка за изграждането й.  Планира се да такива площадки да има и в Русе, във Велико Търново, в Добрич, във Варна, в Бургас,  в Ямбол, в Плевен, съобщи на пресконференция в Добрич служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Освен в Сливен такива са предвидени в още 7 областни града, стана ясно от изказване на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Той уточни, че става дума за хеликоптерни площадки, които да са близо до съответните лечебни заведения, не където ще престояват машините.

В момента изготвяме заданието за обществената поръчка, защото Министерството на здравеопазването ще изгражда тези хеликоптерни площадки. Изчаквам експертите от министерствата на отбраната и на транспорта да уточнят тези специфики къде и как трябва да кацат тези хеликоптери, добави министърът.

Предвижда се първоначално два хеликоптера за медицински нужди да бъдат взети на лизинг, докато пристигне през декември първият закупен, каза още Меджидиев.

За тези два хеликоптера ще има две оперативни бази – едната ще бъде в Долна Митрополия, другата – в София, напомни здравният министър.

Преди повече от година Георги Гвоздейков, тогава народен представител от партия „Продължаваме промяната“ от област Сливен, а в последствие и директор на държавната компания, която да управлява медицинските хеликоптери, обави, че летище Бършен да стане база за медицински хеликоптери предвижда проект по системата Helicopter Emergency Medical Service /HEMS/. Движение по темата обаче няма от тогава.

Летище „Бършен“ край Сливен ще става база за медицински хеликоптери