В Сливeн продължава спазването на мерките срещу разпространение на коронавирус

С отпадането на извънредното положение в България, Министерският съвет обяви извънредна епидемична обстановка до 14 юни.
Според новите заповеди на здравния министър остават в сила всички мерки за носене на маски в закрити обществени места като институции, магазини и градски транспорт, както и спазване на необходимата дистанция. Разрешено е свободното движение в градини и паркове, без обаче да се използват пейките. На задължителна изолация и болнично лечение вече ще подлежат всички граждани над 60 години с доказан COVID-19, независимо от клиничното протичане на заболяването, както и тези с хронични заболявания.

„За този период продължаваме да спазваме противоепидемичните мерки срещу разпространение на заболяването и заповедите на здравния министър. Продължават и някои мерки, въведени на територията на общината по време на извънредното положение. В голямата си част гражданите проявяват отговорно отношение и всички заедно ще продължим със спазването на санитарно-хигиенните изисквания, за да не се повиши нивото на заболеваемост в Сливен“, каза кметът днес по време на редовното заседание на Общинския оперативен щаб.

На заседанието беше взето решение да продължи засиленото полицейско присъствие в кварталите „Надежда“ и „Речица“, както и дезинфекцията на улиците там. Здравните медиатори ще продължат с кампанията за информираност на населението.

Ще се прави редовна дезинфекция на градския транспорт, като носенето на маски там и на други обществени места на закрито също остава задължително. От днес „Синя зона“ отново става платена, възстановява се продажбата на билети на цена от 20 стотинки и безплатните пътувания за възрастните хора и хората с увреждания.

Препоръчва се на живеещите в многофамилни жилищни сгради да извършват дезинфекция на общите части (стълбища, дръжки, парапери, копчета в асансьори, домофони). Разпоредена е дезинфекция на повърхностите в общинските структури.

Остава задължението на кметовете на населени места да информират РЗИ за завърнали се от чужбина граждани, като карантинният режим за тях също остава в сила.

Патронажната грижа остава с разширен обхват. На телефон 044/62 33 87 възрастни, самотноживеещи и трудноподвижни хора могат да подават заявки за закупуване на лекарства и продукти от първа необходимост. Заявки ще се приемат от понеделник до петък от 08.00 до 16.30 часа. Продължава и кампанията „Заедно за теб“. Доброволците продължават да съдействат на Общината.

Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция започват съвместни проверки за спазването на мерките в обектите, развиващи търговска дейност на открито. От РЗИ призовават към отговорност при спазване на мерките и изискванията към бизнеси, стопанисващи обекти за обществено хранене с търговски площи на открито/ градини, тераси и други/.

Актуалната информация за коронавирусната инфекция, касаеща община Сливен, се публикува в сайта на адрес: https://mun.sliven.bg/covid-19

Община Сливен остава в подкрепа на гражданите и лечебните заведения.