В Сливен не се разбраха, ЦИК ще решава за състава на местния РИК

Елизабет Кендерян ще бъде председател на РИК Сливен, решиха парламентарно представените политически сили, след консултациите за състав на комисията при областния управител. Не се споразумяха за позициите на секретар и заместник-председател, заради което ЦИК ще реши кои предложени кандидати на политическите партии ще заемат спорните позиции. 

За заместник-председател бяха представени три предложения от две възможни – на ГЕРБ-СДС Росица Тодорова, БСП – Венета Драганова и ИТН – Тодор Тодоров. Другият спорен момент беше  предложението за секретар на комисията. От ДПС предложиха Фатме Мустафова, а Възраждане Сребрина Ганушева. След почивка за консултации не беше намерено компромисно решение.

Областният управител Минчо Афузов обобщи ситуацията, а именно, че:„Протоколът (от заседанието б.а.) ще бъде изпратен в ЦИК, където ще се вземе решение, кой ще заеме тези позиции. 

На въпроса „Защо според вас партиите неотстъпиха?“, той отговори, че : „При толкова силно фрагментирана политическа ситуация, нормално е да няма как да се получи консенсус“.

До 12 август е законовият срок, в който ЦИК трябва да излезе с окончателно решение за състава на Районната избирателна комисия.