В село Николаево откриха паметен знак на княз Николай Николаевич

По повод 190 години от рождението на княз Николай Николаевич и 130 години от неговата кончина, днес в село Николаево, носещо неговото име, бе открита паметна плоча. Гости на събитието бяха кметът Стефан Радев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общественици.

 

Николай Николаевич е член на руското императорско семейство, княз, военен деец, фелдмаршал. Участник в Руско-турската война /1877-1878 г./, главнокомандващ действащата руска армия на Балканския полуостров. Подписва основите на мира между Русия и Османската империя, които залягат в основните клаузи на Санстефанския мирен договор.

„Неговото име носи нашето село – Николаево и се радвам, че заедно с кмета на община Сливен Стефан Радев и председателя на общинския съвет Димитър Митев, откриваме негова паметна плоча“, заяви кметският наместник Данка Кънева пред жителите и гости по време на откриването. От свое и от името на жителите на село Николаево тя благодари за подкрепата на Община Сливен, Общински съвет-Сливен и местни спонсори. В церемонията с изпълнения се включиха и певческата група при Народно читалище „Светлина 1912“ в селото.

Паметният знак е изработен от скулптора Марин Марков, който участва в проекта по възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен.