В САЩ издадоха първия паспорт с „Х“ в графата за пол

Снимка: Frognews.bg

В САЩ бе издаден първият американски паспорт със знак „Х“, който не определя притежателя му нито като мъж, нито като жена, като се планира от следващата година тази неутрална полова опция да се предоставя на всички, които кандидатстват за документа за пътуване, съобщи Държавният департамент.

„Очакваме с нетърпение да предложим тази опция на всички кандидати за паспорт, след като завършим необходимите актуализации на системата и формулярите в началото на 2022 г.“, заяви говорителят на департамента Нед Прайс в съобщение за пресата, цитиран от БГНЕС.

Освен в паспортите, маркерът Х ще бъде наличен и във всички консулски доклади за раждане в чужбина (CRBA) – ход, който вероятно ще позволи на родителите да изберат неутрално по отношение на пола обозначение за новородените, добави служителят, цитиран от „СЕГА“.

Според Прайс промяната в политиката има за цел „да обслужва по-добре всички граждани на САЩ, независимо от тяхната полова идентичност“. Вчера българският Конституционен съд реши, че в България има само два пола – мъж и жена.