В Република Северна Македония почти няма българи според официланата им статистика

Резултатите от преброяването на населението в Република Северна Македония, осъществено през септември миналата година, бяха обявени от директора на Държавната статистическа служба Апостол Симовски. Според резултатите общият брой на населението наброява общо 2 097 319 души, от които 1 836 713 живеят в страната.

Данните показват, че 54,25 на сто от всички преброени лица са се определили като македонци, 29,52 на сто са албанци, 3,98 турци, 1,18 са се обявили за сърби, 0,87 процента са босненци и 0,34 процента – власи, съобщи Симовски.

От постоянно живеещите в страната 58,48% се обявяват като македонци, 24,3% като албанци, 3,86% като турци, 2,53% като роми, 0,94% като власи и 0,87% като бошняци.

Според публикуваните данни от графата за етническа принадлежност като българи се определят 3504 души, което е 0,19%. 

Не можех да си представя, че ще стана свидетел на такъв брутален фалшификат и погазване на основни човешки права, каквото е правото на самоопределение на гражданите на РС Македония. Това заяви за БГНЕС Петър Колев, лидер на партията Граждански демократичен съюз (ГДС), по повод на данните от преброяването в РСМ, според което българите там са точно 3504 души.

„Няма значение дали става въпрос за българи, дали отиват на преброяване, парламентарни избори или футболен мач. Служебно те са 3500. Нашата партия участваше на парламентарни избори миналата година и получи фамозните 3555 гласа. След една година има преброяване в РСМ и българите са преброени като 3504. Следващото нещо, което очаквам, е, че ако има футболен мач, тогава статистиката да бъде, че 3517 българи са гледали този футболен мач в РСМ. Всичко това щеше да бъде смешно, ако не е жалко и не е трагично“, каза Колев. Той се надява, че лампите на някои хора в България, които вземат важни политически решения, ще светнат сега.

Петър Колев е категоричен, че тази бруталност и варварство към основни европейски ценности, които продължават десетилетия наред в РСМ, сега и веднага трябва да бъде спряна.

„Това е гавра с достойнството на сънародниците ни в РСМ, това е гавра със самия мен. Очаквам, че ще има ясна и категорична реакция от официална София“, каза лидерът на ГДС.
Според него съществува план, който вече се реализира. Той е свързан с искането за отваряне на Конституцията и вписването на българите като държавотворен народ в нея.
„Сценарият ще бъде следният: след това преброяване българите са незначителна част от обществото и няма да има нужда от отваряне на Конституцията. Тъй като българите са 3500, няма нужда от промени в Конституцията и сме решили проблема с България и България ще бъде поставена в ситуация, в която ще трябва да вдигне бариерата пред РСМ и тя да започне преговори за ЕС“, разкри Колев.