В река Новоселска в Сливен ще бъде утрешният богоявленски ритуал и мъжкото хоро

От Гражданското сдружение „Св. Георги Победоносец“ днес забентват река Новоселска в Сливен за утрешния богоявленски ритуал и мъжко хоро. Това съобщи пред БТА Момчил Пантелеев от Сдружението, които от седем години организират събитието.
Ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет, а кръстът ще бъде хвърлен във водата от свещеник от храма „Света София“, са уверили от Митрополията в Сливен. „Правим опит да си върнем нормалния живот“, каза Пантелеев в отговор на въпрос дали ще има нещо по-различно в тазгодишния ритуал. През миналата година той не се състоя, заради забраните от здравните власти за събиране на много хора.
От Сдружението са се събрали в много тесен кръг и са изпълнили обичая, но на друго място.
Очакват се положителни температури в Сливен на 6 януари, за разлика от минали години, когато участниците влизаха в замръзналата река на минусови температури и силен вятър.
За първи път в Сливен т.нар. мъжко хоро се игра преди седем години, а интересът към него беше огромен. Мъжете, облечени в народни носии, влизаха в реката след литийно шествие от близкия храм „Света София“ и Велик Богоявленски водосвет.
От Сдружението са единодушни, че всички мъже, осмелили се влязат във студените води на реката, през годината са се радвали на добро здраве.