В психиатричните болници у нас: Бой с пръчки и заключване с катинари

Снимка: Pixabay

Доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа беше разпространен днес.

В него се казва, че проверката е установила унизително отношение към пациентите в психиатричните клиники у нас.

Проверката е била внезапна, извършена е през август т.г.

На тези места настанените са се оплакали от малтретиране от страна на персонала, от грубо отношение на санитарите и твърдят, че са били бутани, ритани и дори удряни с пръчки, като такива са били открити в кабинети на персонала.

В огласения доклад пише още, че пациенти са били приковавани за леглата с вериги и заключвани с катинари.

Тревожните констатации гласят, че средствата за задържане и изолиране, използвани в болниците, не са в съответствие със стандартите на Съвета на Европа.

Персоналът, пък, бил крайно недостатъчен, а мултидисциплинарните специалисти не могат да отговорят на нуждите на хората.

Препоръчва се българските власти да действат решително, за да отстранят този проблем, изтъква комитетът, като една от причините за трудно привличане и задържане на персонал за работа в тези заведения е посочено ниското заплащане.

В доклада е записано още, че е нужна стратегия за реакция в условията на пандемия в домовете и психиатричните болници, като се препоръчва да се преразгледа пълната забрана за посещение и да се обърне внимание на възможността държавата да финансира редовно PCR тестването на целия персонал и на настанените.

Все пак в доклада се съдържа констатацията, че условията за живот са се подобрили и са правени ремонти, но заключението е, че българските власти не са изпълнили предишните препоръки на комитета.