В област Сливен заболяемостта от COVID-19 е 332,12 на 100 хиляди души; противоепидемичните мерки са за Етап 1

В област Сливен заболяемостта от COVID-19 е 332,12 на 100 000 души за 14-дневен период, което е малко над заболяемостта за страната – 327,32 на 100 000. Това съобщи за БТА д-р Николина Иванова, директор на Регионалната здравна инспекция в Сливен. Данните са от Единния информационен портал към 1 август.

Общият брой заболели са 408, като от тях на домашно лечение са  374 души, хоспитализирани са 34 пациенти. Няма заболели медици, нито епидемични взривове в колективи.

Временните противоепидемични мерки в областта съответстват на разписаните за Етап 1 – задължително носене на маски в лечебни заведения, социални институции, аптеки, оптики, дрогерии, спазване на дистанция от 1,5 метър на открито, засилен сутрешен филтър в детските и социалните заведения и при възможност работодателите да съдействат за работа от дистанция. Мерките в Сливен бяха въведени на 21 юли и са в сила до 21 август.

Ваксинация се извършва в кабинет на РЗИ-Сливен, временния имунизационен пункт към „МБАЛ „Хаджи Димитър“, амбулаториите на общопрактикуващите лекари и в мобилен кабинет към БЧК-Сливен. Към момента няма необходимост от разкриване на нови пунктове за извършване на имунизации.

Наблюдава се засилен интерес към ваксинирането, като приложените ваксини са предимно за сметка на бустерни дози.

Източник: БТА